Siliconenkit bestand tegen de elementen

Artikel delen

Softwaregigant AFAS bouwt een nieuw hoofdkantoor in Leusden: het AFAS Experience Center. Het veelzijdige complex bestaat uit een mix van gebouwen. Het hoofdgebouw biedt 8.000 m2 aan kantooroppervlakte voor de medewerkers van AFAS. In de tussengebouwen is er onder meer ruimte voor studio’s, sportfaciliteiten en een patio binnentuin. Een restaurant met entresol op het complex biedt plek aan meer dan 800 bezoekers.

AFAS experience center

En dan is er nog het in het oog springende AFAS Theater: een grote, opvallende glazen koepel met een diameter van 42 meter en een hoogte van ruim 21 meter. Het theater biedt plaats aan meer dan 800 bezoekers. De bouw van het complex is vanaf september 2017 in volle gang.

De glazen koepel van het AFAS Theater is gebouwd met een Octatube systeem. Het systeem is opgebouwd uit een ensemble van stalen gelaste knopen en ronde buizen. Om de glazen koepel weerbestendig te maken, is er een structurele afdichting nodig. Het aanbrengen van de afdichting brengt een uitdaging met zich mee, want de bovenzijde van de koepel is lastig te bereiken.

Nieuw hoofdkantoor AFAS in Leusden in aanbouw

Weersbestendig afgedicht

De glazen koepel is structureel afgedicht met Sikasil® WS 605 S, een neutraal uithardende siliconenkit. Sikasil® WS 605 S is zeer goed UVbestendig, heeft een goede hechting op verschillende ondergronden en een zeer hoge, blijvende elasticiteit, waardoor een lange levensduur gerealiseerd kan worden. Dit bespaart onderhoudskosten. Deze kit is  uitermate geschikt voor de structurele afdichting en voldoet aan alle specificaties voor structurele beglazing.

Het aanbrengen van de structurele kitafdichting is uitgevoerd door Simson Applicatie uit Oosterhout in een tijdsbestek van vier maanden. Dat was niet altijd eenvoudig, zelfs met een hoogwerker/kraan was de grote ronde koepel niet op alle plaatsen te bereiken. Uiteindelijk heeft Simson Applicatie zelf de oplossing gevonden door met behulp van touwen aangelijnd op hoogte deze moeilijk bereikbare plaatsen uit te voeren.

Glazen koepel AFAS Theater

Sika
Sika.com