Training bouwen met hout

Artikel delen

De laatste jaren zien we in Nederland een sterk groeiende interesse in bouwen met hout. ‘Bouwen met Hout’ zoomt in op de feiten en ontrafelt de mythen. In vier gerichte modules gaat de training dieper in op de praktische implicaties van houtbouw. Hoe zit het met circulariteit, brandveiligheid of geluidsisolatie bijvoorbeeld? Alle belangrijke aandachtspunten, randvoorwaarden, voordelen en uitdagingen bij het bouwen met hout komen aan bod. Geschikt voor aannemers, ontwikkelaars en architecten. 

houtbouw

Foto: Heerkens van Bavel Bouw.

De training ‘Bouwen met Hout’ is opgezet door vier verschillende specialisten van de Nieman Groep. Alle vier nemen ze één van de trainingsmodules voor hun rekening. Innovator & System integrator Peter Kuindersma verzorgt de basismodule waarin de ins en outs van de verschillende bouwsystemen worden toegelicht. Peter: “Veel mensen denken bij hout direct aan houtskeletbouw of crosslaminated timber (CLT). Maar ook andere houtconstructies zoals gelamineerd fineerhout (LVL), hybride systemen en modulaire bouw zijn mogelijk. Het is heel waardevol om alles eens duidelijk naast elkaar te zetten, ook wat betreft de circulaire mogelijkheden.” Tijdens deze module gaat Peter dieper in op de verschillende redenen om voor houtbouw te kiezen en welke belangrijke consequenties dit heeft.

Alles grijpt in elkaar

Larson van Dijk, Adviseur Brandveiligheid: “We merken dat er veel interesse is in de specifieke uitdagingen van houtbouw op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie, maar alles hangt natuurlijk met elkaar samen. Daarom adviseren we ook om alle modules te doen.” Koen Temmink, Adviseur Geluid en Akoestiek beaamt dat: “Tijdens mijn module leer ik je de ‘geheimen’ van een goede, woningscheidende houtconstructie. Door toevoeging van akoestische materialen en een massa-veer-systeem bijvoorbeeld is veel meer mogelijk dan je wellicht denkt. Maar zeker bij massief houtbouw (CLT) zit de uitdaging bij de knooppunten van de platen. Akoestisch ontkoppelen is een prima oplossing, maar wat is de impact daarvan op de brandveiligheid? Soms lijken eisen op het gebied van geluid en brandveiligheid bijna onverenigbaar. Dáár wordt het interessant.”

Larson: “Experts uit Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië delen veel kennis met ons, maar hun houten gebouwen zijn vaak niet helemaal vergelijkbaar met die van ons. Zij werken hun houten constructies vaak af met een brand- en geluidswerende schil. Als wij in Nederland met hout bouwen, dan willen we dat het hout ook zichtbaar is aan de buitenkant! Die esthetische wensen van de Nederlandse huizenkoper vormen een extra technische uitdaging voor architecten en ontwikkelaars.”

Realistische kijk op houtbouw

Jitse Pijlman, Specialist Bouwtechniek: “Hout kent veel voordelen: hout is licht, herbruikbaar en circulair toepasbaar. In de prefab houtbouw nemen afval en faalkosten ook nog eens aanzienlijk af. Maar nieuwe antwoorden brengen altijd nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van algemeen bouwfysisch gedrag en vochttransport. In mijn module laat ik zien hoe hoge thermische isolatie en goede lucht- en waterdichtheid heel goed haalbaar zijn met houten constructies. Eén ding is zeker: hout is niet meer weg te denken van de Nederlandse bouwplaatsen.”

Meld je aan

De training ‘Bouwen met Hout’ is ontwikkeld door de Nieman Academie, onderdeel van de Nieman Groep. De training start op 10 mei 2022 in het Experience Lab bij Ingenii Bouwinnovatie in Harderwijk. Meer informatie over de training: https://www.nieman.nl/training/training-bouwen-met-hout-aan-de-slag-met-clt-en-hsb/.