Duurzaamheid in de bouw: zes tips

Artikel delen

Duurzaamheid én energiebesparing zijn hot. Zeker met het oog op alle klimaatdoelstellingen én de hoge gasprijzen van dit moment. Alleen is het in de bouw heel lastig om flinke besparingen te realiseren en de duurzaamheid te verhogen. Toch zijn er zeker mogelijkheden om de energiekosten te verlagen en een stapje hoger te zetten op de CO2-prestatieladder. Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Duurzaamheid in de bouw: zes tips

Investeer in goede machines

Ben je toe aan een nieuwe graafmachine, hoogwerker of shovel? Vervang je zware door diesel aangedreven exemplaar dan door een elektrische variant. Zo kun je veel op brandstof besparen en verbruik je veel minder CO2. Hartstikke duurzaam dus. Datzelfde geldt natuurlijk voor het wagenpark. Door de dieselauto’s te vervangen door elektrisch aangedreven exemplaren, kun je een flinke milieuwinst boeken.

Kies voor elektrische actuatoren in je bouwmachines. Deze zijn niet alleen een stuk CO2-vriendelijker door het lage verbruik van je zakelijke energie, ze hebben ook bijna geen onderhoud nodig. Dat komt doordat slangen, pompen of compressors in een elektrische actuatoroplossing niet nodig zijn. Een slimme en duurzame oplossing dus!

Kies voor zonnepanelen

Wil je flink op je gasrekening besparen? Kies dan voor duurzame energie en leg bijvoorbeeld zonnepanelen aan op het dak van je bedrijfspand. Wil je de kosten nog verder reduceren? Investeer dan in elektrische heaters en ledverlichting. Controleer of je bedrijfspand goed geïsoleerd is. Als je de warmte binnen je bedrijf houdt, dan hoef je minder te stoken. Vloerverwarming kan een goede keuze zijn. Datzelfde geldt voor extra goed isolerende ramen. Misschien adviseert je deze aan je klanten. Maar vergeet ze ook zeker niet zelf toe te passen. HR, HR++ en triple glas zijn een stuk energiezuiniger dan dubbele beglazing. Hiermee kun je de warmte veel beter binnen houden, dat voorkomt onnodige gasverspilling.

Kijk naar je energiecontract

Neem je energiecontract onder de loep. Online kun je heel gemakkelijk de aanbieders van MKB energie vergelijken. Misschien kun je door over te stappen naar een andere leverancier flink wat geld besparen. Kijk goed naar de contractduur en of het om een vast of flexibel contract gaat. Kom je toe de conclusie dat het slim is om over te stappen? Controleer dan eerst nog even of je je huidige contract boetevrij kunt opzeggen.

Ga voor duurzame grondstoffen

Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor gerecyclede grondstoffen. Dat is veel beter voor het milieu. Het kost immers veel CO2 om de primaire grondstoffen uit de grond te halen. En de gerecyclede materialen die jij gebruikt, kunnen later ook weer hergebruikt worden. Hartstikke duurzaam dus!

Prefab

Ook prefab is een duurzame keuze. Door vooraf in elkaar gezette bouwdelen te gebruiken, kun je op de bouwplaats veel efficiënter werken. Zorg er tevens voor dat jouw planning helemaal passend is. Dat draagt zeker bij aan efficiëntie. Vraag regelmatig je werknemers om hun ervaringen. Vanaf de werkvloer kunnen zij wellicht goede oplossingen aandragen voor verbeteringen.

Geef advies!

Tot slot is het van belang om niet alleen naar de CO2-reductie binnen je eigen bedrijf te kijken. Geef ook jouw klanten advies over duurzaamheid. Leg hen uit op welke manieren zijn energie kunnen besparen.