fbpx

Casa Ojála

Artikel delen

In de Toscaanse heuvels ligt het prachtige Resort Castiglon del Bosco in Montalcino. Dit is het hart van Val d’Orcia, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een unieke plek met prachtige vergezichten, bij uitstek geschikt om de eerste Casa Ojalá van de Italiaanse architecte Beatrice Bonzanigo te presenteren aan het publiek. Casa Ojála is een combinatie van Leonardeske technieken en vormen, gecombineerd met de modernste installaties.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Luca Miserocchi en Pietro Cremona

slim ruimtegebruikCasa Ojalá srl heeft haar hoofdkantoor in Milaan en is in 2019 opgericht door Beatrice Bonzanigo (voorzitter) en Ryan Nesbitt (algemeen directeur). In november 2019 werd het concept erkend als Italiaanse innovatieve start-up en begin 2020 werd het patent van Beatrice volledig toegekend.

Meer dan 1.000 interieurconfiguraties

slim ruimtegebruikHet huisje heeft een oppervlakte van ongeveer 27 vierkante meter en biedt meer dan 1.000 interieurconfiguraties. Die werken synchroon zonder ooit de oorspronkelijke structuur en vorm te veranderen. Casa Ojalá heeft twee slaapkamers (een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed), een badkamer, een dakterras en een leefruimte, die eigenlijk allemaal continu in elkaar kunnen worden getransformeerd. Een slaapkamer wordt een woonkamer, de woonkamer wordt een verlengstuk van de badkamer, het huis wordt een buitenplatform en ga zo maar door.

De flexibiliteit van de ruimte wordt mogelijk gemaakt door een handmatig mechanisch systeem, dat de schuifwanden bestuurt (gemaakt in stof en hout) en beweegbare vloer- en plafondpanelen. Ingebouwd centraal meubilair, verdeeld in zeven delen, biedt essentiële functies, zoals de kledingkast, nachtkastjes, een boekenplank en gootsteen en kan worden uitgetrokken voor gebruik of worden verborgen onder de vloer voor opslag.

slim ruimtegebruik

casa ojala

Oprolwanden en -gevels

casa ojalaDe binnenwanden en de gevel kan je oprollen, zodat je de ruimtescheiding steeds kan aanpassen aan je eigen wensen. De houten latten van de wanden van equatoriaal Okumé-hout, rol je rond een cilinder met behulp van lijnen en katrollen. Ook het gebruik van de ruimte kan je door de dag heen op een slimme manier aanpassen. Intrekbare bedden, intrigerende luiken, meubels, die zijn verstopt onder de mahoniehouten vloer en een wasbak waarvan de opgeklapte deksel een spiegel wordt. Het huisje zit vol verrassingen.

Op het dak vind je een prachtig terras, dat je met een binnenladder kan bereiken. Samen met de bio-ethanolhaard zijn dit de enige vaste elementen in dit veranderhuisje. In de dakvloer zijn nog extra openingen opgenomen, waardoor je ‘s nachts vanuit je bed de sterrenhemel kan bewonderen.

casa ojala

casa ojala

 

Duurzame innovatie

casa ojalaDe materialisatie is volledig op ecologische basis met geselecteerde houtsoorten en stoffen gemaakt van gerecycled plastic. Bovendien is Casa Ojalá voorzien van fotovoltaïsche panelen, een regenwaterrecuperatiesysteem en geavanceerde biologische waterzuivering. “Casa Ojalá is een fascinerend project dat de waarden van hedendaagse luxe op vele niveaus omarmt”, zegt Davide Bertilaccio, Regional Vice President en Managing Director van Rosewood Castiglion del Bosco, Dat is een resort dat meer dan 180 plantensoorten in zijn biotuin koestert en volledig plasticvrij is.

Wat kunnen we leren van Casa Ojalá?

Beatrice Bonzanigo ontwerpt vanuit het gedroomde gebruik, een inspirerende omgeving en veel verbeeldingskracht, en laat zich niet remmen door technische uitdagingen. Casa Ojalá is een duurzaam en vernieuwend concept, waarin je veel verrassingen tegenkomt en zeker geen traditionele plattegronden, gevelconstructies en binnenwanden. Met uitrolgevels en -wanden, uitklapbaar meubilair en duurzame installaties biedt de Casa inspiratie voor een nieuwe architectuur stroming.

Partners

De technische sponsors van Casa Ojalá srl zijn:

  • RG2 allestimenti (algemeen aannemer).
  • Rapisardi Intellectual Property (octrooi).
  • Dedar (textiel voor accessoires).
  • RaDa (textiel voor stoffen wanden).
  • Misia Casamance (stof voor borstwering op het dak).
  • Iris Roth (keramiek).
  • SeaSkin Life (badkamerproducten).
  • Osculati (nautische systemen en accessoires).

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 80 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL of stuur uw vraag naar levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.