“Creatief door het zoeken van oplossingen”

Artikel delen

Erlinde Andeweg (47) ken je misschien van tv. In 2019 deed ze namelijk mee aan het eerste seizoen van ‘Je Gaat Het Maken’. Een RTL-programma dat schoolverlaters, werkzoekenden of mensen die van carrière willen switchen een opstapje biedt naar een baan in de bouw- of infrasector. En met succes! Erlinde startte als branchevreemde na de opnames met de KBO-opleiding Techniek B&U en werkt nu bij Van Wijnen. Iets wat ze voor geen goud had willen missen..

bouwheldenErlinde ging na de havo naar het Grafisch Lyceum en rolde direct het werkende leven in. Bijna 20 jaar zette ze haar creativiteit en tekenskills in voor de meest uiteenlopende projecten en merken. “Ik heb echt van alles gedaan. Van websites en verpakkingsdesigns tot een volledige restyling van een supermarktketen.” Ze vond het werk fantastisch en kon het tot haar pensioen wel doen. Maar toen bedrijven bij sollicitaties meermaals de goedkopere schoolverlaters boven haar verkozen, was het einde verhaal.

“Ik besloot breder te kijken en kwam mede dankzij mijn zoon (toen 4 jaar) op het spoor van de vacature ‘LEGO-instructeur’ op basisscholen. Iets compleet anders maar wel interessant, dacht ik.” Erlinde werd aangenomen en op het kersverse K’nex-project gezet. Twee jaar lang verzorgde ze als vakleerkracht naschoolse 3D-K’nex- en handvaardigheidslessen aan kinderen van 4 t/m 6 jaar oud. Een interessant intermezzo waarna haar carrière een andere wending nam.

Baan in de bouw

Zorg, onderwijs of bouw. Dat waren de branches met flinke tekorten toen Erlinde iets nieuws zocht voor de lange termijn. “Onderwijs bleek toch niet mijn ding en ik wist door verhalen van familieleden in de zorg dat ook dát niets voor mij was. Ik besloot daarom de bouw eens onder de loep te nemen.” De oproep voor het tv-programma ‘Je Gaat Het Maken’ kwam exact op het juiste moment. “Na twee selectierondes kozen ze mij als één van de zes kandidaten en startte het traject. Toch best spannend.”

Erlinde ontdekte tijdens twee opnamedagen in sneltreinvaart het werkveld van de calculator en BIM-modelleur. Dit laatste sprak haar het meeste aan en als kers op de taart kreeg ze een opleidingstraject aangeboden! “Het was even zoeken omdat er (nog) geen kant-en-klare opleiding tot BIM-modelleur was. Uiteindelijk kwam ik met hulp van Bouwend Nederland uit bij een eenjarige techniekstudie via de KOB: Kader- en Ondernemersopleiding in de Bouw. Daarbij kreeg ik de kans om stage te lopen bij bouwmaterieelspecialist MDB, een onderneming van TBI.” De directeur vond het geen probleem dat ze nul ervaring had en liet haar kennismaken met hét 3D- ontwerpprogramma Revit. “Ik werd overspoeld door nieuwe informatie, maar na een paar weken wist ik m’n weg te vinden. Het belangrijkste was dat ik me al meteen helemaal thuis voelde in deze branche en rol.” Na één jaar intensief omscholen en stage lopen was Erlinde klaar voor een carrière in de bouw.

Creatief werken 2.0

Sinds juni 2021 zit Erlinde helemaal op haar plek bij Van Wijnen. “De sfeer is fijn, ze zorgen goed voor ons en het is natuurlijk een grote speler in de markt. Het bedrijf blijft daarom innoveren en is zelfs bezig met dingen die nog niet bestaan. Lekker abstract, maar dat is natuurlijk geheim!” Als BIM-modelleur ontwerpt ze nu de bouwplaatsen in 3D. Bijvoorbeeld waar de hekken staan, elektra- en waterpunten komen en vrachtwagens in en uit mogen rijden. Praktisch met een vleugje esthetiek. “Tuurlijk is het minder creatief dan in de grafische branche, maar ik vind het creatieve nu in het zoeken van oplossingen. Dus hoe krijg ik alles zo efficiënt én goed mogelijk voor elkaar?”

Erlinde vindt het tof dat haar 3D-tekeningen al vroeg in het traject een veel duidelijker beeld geven dan voorheen met 2D het geval was. “Je ontdekt fouten sneller en voorkomt daarmee dat er onnodig geld wordt weggegooid. Dat is echt van toegevoegde waarde.” Als het aan haar ligt blijft ze dan ook tot haar aller-allerlaatste werkdag in deze branche (en functie) werken en moedigt anderen zeker aan dezelfde stap te wagen. “Informeer jezelf, vind iemand in de sector die zijn of haar kennis wil delen en onderzoek welke richting bij jou past. De bouw is zo veelzijdig, dus er zit sowieso iets leuks tussen!”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.