Laatste nieuws Mondial du Bâtiment: winaars Innovation Awards

Artikel delen

De jury van de Parijse bouwvakbeurs Mondial du Bâtiment heeft uit 27 nominaties onlangs de winnaars gekozen van de Innovation Awards. De prijzen werden toegekend op basis van de bijdrage die de genomineerde producten leveren aan de 4 belangrijkste uitdagingen van de hedendaagse bouwsector: bescherming van het milieu, goed leven in de stad anno 2050, promotie van het vak en de transformatie van technieken en processen. Al deze innovaties zijn van 3 t/m 6 oktober te vinden op de beurzen BATIMAT, IDÉOBAIN en INTERCLIMA in Parijs.

batimat

Een gratis toegangsbadge kan hier worden aangevraagd.

De jury van de innovatieprijzen bestaat uit Hervé De Maistre, voorzitter VALOBAT; Paul Duphil, secretaris-generaal van de OPPBTP; Philippe Estingoy, directeur-generaal van de AQC; Catherine Guerniou, CSR Leader bij de FFB; Dominique Naert, directeur, Mastère Spécialisé® Executive Sustainable Real Estate and Building bij de ECOLE DES PONTS; Philippe Pelletier, voorzitter van het PLAN DUURZAAM BOUWEN; Pierre Pichère, voorzitter van AJCAM; Jean-Christophe Repon, voorzitter van de CAPEB en Estelle Réveillard, directeur van het ALLIANCE HQE GBC.

De winnaars van de Innovation Awards zijn:

BESCHERMING VAN HET MILIEU

Winnaar: DIASEN

Diasen produceert Diathonite Thermostep.047, een ecologische mortel versterkt met kurk. Kurk is een hernieuwbare hulpbron. Bovendien gebruikt Diasen fleskurken en andere restproducten van de de fabricage van kurkproducten. Toegepast als dekvloer en met een λ van 0,047W/mK, leent deze mortel zich voor gebruik in thermische en akoestische isolatie van zolders, vloeren en geventileerde daken.

Speciale vermelding voor ISOSTA

ISOSTA heeft REPAN ontworpen, een industriële eenheid die sandwichpanelen afbreekt voor recycling. REPAN richt zich op vulpanelen voor wanden en veranda’s, vensterbanken, kozijnonderconstructies etc. Normaal gesproken worden deze panelen aan het einde van hun levensduur in bakken voor industrieel afval gestort en daarna vermalen, verbrand of zelfs begraven. Hun samenstellende delen – aluminiumplaat en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) zijn echter perfect herbruikbaar. Voor bedrijven die dergelijke panelen kwijt moeten, heeft dit een hoge prijs. REPAN wil een kosteneffectievere oplossing bieden, de kosten voor bedrijven verlagen en industrieën toegang geven tot nieuwe bronnen van grondstoffen.

GOED WONEN IN DE STAD ANNO 2050

Winnaar: OKOFEN

Hout, een hernieuwbare energiebron, kan gas en brandstof vervangen in privéwoningen, maar ook in stookruimtes. Hout – vooral houtsnippers – wordt beschouwd als koolstofarme energie, maar de verbranding ervan kan stof en kleine deeltjes produceren. Ökofen, de toonaangevende specialist in houtgestookte ketels, presenteert op de Innovation Awards een nieuwe houtgestookte condensatieketel: de Pelletmatic Condens ZeroFlame, die het gevaar van kleine fijnstofvervuiling wegneemt. Deze unit biedt stofemissieniveaus van minder dan 2 mg/Nm3 bij 10% O2, dankzij de nieuwe “ZeroFlame”-verbrandingstechnologie en een nieuw ontwerp van de verbrandingskamer. Dit niveau van stofemissies is zo laag dat het onopgemerkt blijft door de draagbare verbrandingsgasanalyseapparatuur die door installateurs wordt gebruikt.

Speciale vermelding voor Cheminée Poujoulat

Frankrijk telt, In particuliere woningen en woningen met meerdere bewoners, enkele honderdduizenden individuele gasketels die zijn aangesloten op CMV-gasinstallaties, die zowel dienen als ventilatie van de woningen als van de afvoer van verbrandingsproducten. Condensatieketels kunnen niet op een CMV-gasventilatiesysteem worden aangesloten. Om dit te realiseren moet de hele kolom in één keer worden geconverteerd. In gebouwen met meerdere huurcontracten is het bijzonder moeilijk om van alle huurders toestemming te krijgen om de werken over een hele kolom uit te voeren, vooral wanneer slechts één van de ketels in de betrokken woningen het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Om dit probleem op te lossen, heeft Cheminées Poujoulat “Réno VMC-gaz” bedacht, een oplossing waarmee het CMV-gassysteem kan worden gerenoveerd en condensatieketels de bestaande ketels één voor één, thuis kunnen vervangen. ” Réno VMC-gaz” bestaat uit individuele roestvrijstalen rookkanalen, een op het dak gemonteerde terminal aan de bovenkant van elke kolom gekoppeld aan CMV-gasketels en een kanaalbasis.

Met zijn roestvrijstalen constructie leent “Réno VMC-gaz” zich uitstekend voor de installatie van condenserende gasketels. De basis van het kanaal zorgt voor de inlaat van verbrandingslucht, verzamelt en verdrijft de resulterende condensatie en bevat een CMV-uitlaat voor luchtafzuiging en thuisventilatie.

PROMOTIE VAN HET VAK:

Winnaar: WACKER NEUSON

Met zijn Dual View DV45 dumper verbetert WACKER NEUSON de veiligheid op bouwplaatsen aanzienlijk. Deze dumper heeft namelijk een roterende cabine. De chauffeur kan een 180 graden draai instellen zittend in de cabine, of van buitenaf voordat hij gaat zitten. Het gevolg is dat de bestuurder niet meer achteruit hoeft te rijden: hij zit altijd in de rijrichting van de dumper.

TRANSFORMATIE VAN TECHNIEKEN EN PROCESSEN

Winnaar: BAT’IPAC

BAT’IPAC, een bedrijf dat gebruik maakt van sociale integratiestructuren overal in Frankrijk, is een samenwerking aangegaan met DS Smith Packaging, Europese leider van verpakkingskarton, recycling van papier en karton, om IPAC te ontwerpen: een isolerende bouwplaat gemaakt van 100% gerecycled karton.

IPAC is afkomstig van gerecyclede materialen en is zelf perfect recyclebaar. IPAC is een paneel met een dichtheid van 91 kg/m3, een dikte van 200 mm met een gewicht van 28,61 kg/m². De λ van 0,03 W/mK geeft een thermische weerstand R van 6,66 m² K/W voor een dikte van 200 mm.

Het materiaal biedt een thermische isolatie van 15 uur bij 200 mm. De panelen, bestaande uit honingraat karton, zijn gecoat met 2 mm brandvertragende Akilux (gewicht: 280 g/ m²).  IPAC is verkrijgbaar als dragende isolerende gevelplaat, als isolerende plaat voor binnenwanden, als isolatieplaat voor de verdubbeling van binnenmuren en als isolatieplaat voor de verdubbeling van buitenmuren.