Mondial du Bâtiment spiegelt actuele uitdagingen

Artikel delen

De grote bouwthema’s in Frankrijk zijn niet veel anders dan in Nederland. De emissieloze bouwplaats, CO2-reductie, diverse transities, prefabricage, circulaire bouweconomie, aanwas vakkundig personeel, automatisering en robotisering. Dat zijn de thema’s waarover op de beursvloer van de Mondial du Bâtiment in Parijs – één van de grootste Europese bouwbeurzen – een keur aan producten, materieel, materialen en diensten gepresenteerd werd. Boeiend en informatief voor de Nederlandse bezoeker, juist door breedte en omvang van het aanbod.

Tekst: Arie Grevers
Foto’s: Mondial du Bâtiment en leveranciers

Beurs vloer Batimat

Ook in (post) coronatijden blijkt een fysieke bouwbeurs onverminderd grote aantrekkingskracht uit te oefenen. Een plek waar mensen uit dezelfde sector elkaar vis à vis ontmoeten, is een springlevend concept in deze digitale tijd. Drommen belangstellenden verdrongen zich voor de poorten van Paris Expo waar de Mondial du Bâtiment plaatsvond. De tweejaarlijkse beurs, waarin de drie deelbeurzen Batimat, Ideobain en Inter Clima zijn ondergebracht met de zwaartepunten bouw, badkamerinrichting en installatietechniek, werd begin oktober gehouden. Het evenement was dit keer na vijf edities op een andere locatie enigszins buitenaf, weer terug op de oude stek in de beurshallen van Paris Expo bij Porte de Versailles. Een goed besluit, want de nabijheid van het Parijse centrum verleent de beurs extra charme.

Eén van de grootste

De Mondial 2022 telde dit jaar 1.720 exposanten. Daarvan deed 45 procent voor de eerste keer mee. Verder kwamen er meer dan 300.000 bezoekers; vijftien procent meer dan de vorige editie in 2019. Daarmee behoort de beurs tot de grootste en meest succesvolle bouwbeurzen van Europa. Juist de breedte en de omvang van het aanbod maakt een bezoek vanuit Nederland interessant. Om de afstand en reistijd hoef je ’t niet te laten. Vanuit Amsterdam brengt een comfortabele Thalys-hogesnelheidstrein je binnen vier uur naar Parijs. De eerstvolgende Mondial du Bâtiment is in 2024 van 30 september tot 3 oktober.

Schilderende robot

Le Compagnons presenteerde Paco, een robot die de afbouwsector helpt bij het schilderen van muurvlakken. De onderneming vindt dat de bouwmens geschapen is voor de meer nobele taken dan het saaie en arbo-onvriendelijke op kleur brengen van binnenwanden. Dat kan beter gedaan worden door een spuitrobot.

Man die via een tablet een spuitrobot instelt

Spuitrobotten maken al enkele jaren een opmars in fabrieken van raam-, deur- en kozijnproducenten. Reden: de generatie die nog gelijkmatige lagen kan aanbrengen sterft uit en een nieuwe dient zich niet aan. Bovendien is het een zwaar beroep waarbij je de hele dag een luchtfiltermasker moet dragen. Nu is er dus ook een robuuste, bouwplaatsresistente robot op de markt. Naar verwachting zullen de komende periode steeds meer robotten de bouwplaats gaan bevolken.

Hoe werkt Paco? De eerste stap is nog een traditionele: de vakman analyseert en inventariseert wat er moet gebeuren. Stap twee: er wordt een 3D-scan gemaakt van de ruimte. Stap drie: de schilder programmeert de robot voor de taak die hij moet uitvoeren. Stap vier: de robot kan geheel zelfstandig het werk uitvoeren waarvoor hij is ingesteld.

Dumper met draaicabine

De Duitse producent van onder meer dumpers, Wacker Neuson, toonde op de beursvloer de jongste innovatie: de Dual View dumper op wielen. De hele bedienings- en stoelconsole kan 180 graden draaien. Hierdoor kan de dumper ingezet worden op krapbemeten bouwplaatsen waar geen ruimte is om de dumper in zijn geheel te draaien.

Dumper met draaicabine

Programmeerbare pakezel

Steigerleverancier SGB Hünnebeck demonstreerde Manu’t, een stevige ‘pakezel’ voor de bouw die 500 kg kan trekken en zelf 80 kg kan dragen. Als de fysieke kenmerken van een bouwplaatsmedewerker zijn ingeprogrammeerd, dan volgt de Manu’t volledig autonoom deze persoon op afstand. De leverancier heeft deze robot in eerste instantie ontwikkeld voor transport van steigermaterieel op de bouwplaats. Andere toepassingen zijn niet uitgesloten.

Programmeerbare pakezel

Low Carbon-plein

In hal 1, de bouwstoffen en –materialenhal, was een plein speciaal ingericht voor producten  en constructies die zich onderscheiden door een bijzonder lage CO2-belasting.

  • Néolithe maakt granulaat uit restafval dat normaal alleen nog maar geschikt is voor verbranding. Het granulaat kan in niet-constructief beton of onder het wegdek.
  • Biofib Isolation verwerkt vezels van het snelgroeiende gewas hennep tot isolatieplaten. Met het grovere hennepwol is een stevige bodemisolatielaag te creëren door wol te binden met kalk uit gecalcineerde kalksteen. Het product kan ook in tussenwanden om de geluidwerendheid te verbeteren.
  • Cobbage is een Europees project waarin isolerend bouwmateriaal op basis van leem en natuurlijke vezels als stro wordt getest.
  • Cycle Terre en Filiater zijn twee initiatieven de bouwmaterialen winnen op de bouwlocatie. Bijvoorbeeld: bouwblokken maken door de aarde op locatie te comprimeren.

Arbo-hulpmiddelen

Hal 4 op het beursterrein staat vol met materieel en hulpmiddelen. Er was opvallend veel aandacht voor arbo-vriendelijke hulpmiddelen. Kiloutou demonstreerde er knie- en onderbeenbeschermers met geïntegreerd zitvlak, waarbij de druk op de knie wordt vermeden. Verder een exoskelet en een flexibele arm die het gewicht van het handgereedschap opvangt tijdens bijvoorbeeld boorwerkzaamheden in muren. Ook Hilti wil de gewrichten en spieren van de bouwvakker ontzien met een exoskelet.

Exoskelet voor in de bouw