Batimat veel meer dan vakbeurs over bouwmaterialen

Artikel delen

Met de tijd meegaan, dat kunnen de Fransen tegenwoordig heel goed. Tijdens Batimat, van oorsprong een vakbeurs over bouwmaterialen, gaat het vandaag-de dag vooral ook over de meer ‘zachte’ kant van de bouw: domotica, BIM, communicatie, Geo-data en niet te vergeten augmented en virtual reality. Ook 3D printen, drones, robotisering zijn niet meer weg te denken. Dat alles en nog veel meer is te zien van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november, wanneer Parijs even de hoofdstad van de bouwinnovatie is.

Bouwbeurs Batimat wordt van 4 tot en met 8 november gehouden in het ‘Parc des expositions Paris Nord Villepinte’, samen met installatiebeurs Interclima en sanitairbeurs Idéobain. Met één toegangskaartje zijn ze alle drie te bezoeken.

Tekst: Pieter de Mos

Beursmanager Guillaume Loizeaud: “Batimat lijkt misschien wel een Franse beurs, maar de helft van de exposanten komt van buiten Frankrijk. Ook Nederland is serieus vertegenwoordigd.”

Batimat vindt alweer voor de vierde keer plaats aan de noordkant van Parijs, op het evenemententerrein met de fraaie naam ‘Parc des expositions Paris Nord Villepinte’. Het is dezelfde plek waar eens in de drie jaar ook de grote materieelvakbeurs Intermat plaatsvindt, maar dat terzijde. Eigenlijk is Batimat een onderdeel van ‘Le Mondial du Bâtiment’ (De Wereld van het Bouwen), waartoe ook de vakevenementen Interclima (installaties: hallen 1 en 2) en Idéobain (sanitair: hal 3) behoren. Prettig is dat bezoekers vrij heen en weer kunnen lopen tussen de drie vakbeurzen. Wat dat betreft: beursmanager Guillaume Loizeaud verwacht tegen de 300.000 bezoekers. Ruwweg een vijfde daarvan komt van buiten Frankrijk. Bij de ruim 1700 exposanten ligt die verhouding anders, zo kan hij trots melden: ruim de helft komt van over de gehele wereld, van Nederland tot China aan toe. Het omlijstende programma omvat meer dan honderd bijeenkomsten.

Batimat per hal bekeken

Batimat is veruit de grootste van de drie en bezet vier hallen. In hal 4, dus direct naast de ‘badkamers’ van Idéobain vinden we de op architecten gerichte designbedrijven. In hal 5A staat de werkplaatsinrichting centraal met aansluitend in hal 5B de gereedschappen en bouwplaatsinrichting plus een afdeling met voertuigen zoals truckmixers en betonpompen.
De overgang van hal 5A naar hal 6 is gewijd aan digitalisering in de vorm van de Construction Tech sector. Hier vinden we ook een honderdtal startups met hun innovaties. Dit is de plek waar het nieuwe bouwen zich aan het vakpubliek opdringt, getuige de lancering van ‘Honderd smart-projecten die de levens van mensen gaan veranderen’, een project van de Smart Building Alliance (SBA). In hal 6 wordt ook het milieu serieus genomen, met onder andere de uitreiking van de Green Solution Awards door het Construction21 netwerk.

De halindeling van de drie vakbeurzen onder de vlag van ‘Le Mondial du Bâtiment’ (De Wereld van het Bouwen).

Veel hout in hal 6

Verder wordt hal 6 in beslag genomen door de meer traditionele bouwsystemen: van fundering via wand- en vloerbekistingen tot en met de gevel. Hier zien we een hoop bekende merknamen terug. Bijzonderheid wordt de bouw van een voor 98 procent uit hout bestaand huis (in samenwerking met Arteck). En er is nog veel meer hout te beleven in hal 6, zoals ‘Notre-Dame de Paris: the “forest”, constructing an oak frame in the 21st century.’ Ofwel het nabouwen van een historische houten draagconstructie in onze tijd. Curieus is, dat over de grotendeels afgebrande Notre-Dame kerk een discussie is ontstaan rond het al dan niet toepassen van moderne technieken bij de herbouw. Daarover zullen we begin november tijdens Batimat vast heel veel meer gaan horen.

Installaties en badkamers

Tijdens installatievakbeurs Interclima ligt het accent op hernieuwbare energie, het ‘ontdekken van de oplossingen van morgen’ en zaken als het binnenklimaat. Voor de eerste keer is er een ‘Innovation & Performance Area’ op de beursvloer. Vakbeurs Idéobain richt zich in grote lijnen op het ontwerpen, inrichten en verkopen van badkamers, met op 7 november een speciale dag voor installateurs.

Drietal innovatieprijzen

Geen vakbeurs zonder prijsuitreikingen. Ook bij ‘Le Mondial du Bâtiment’ zijn die er traditiegetrouw. Van de 160 inzendingen voor de drie vakgebieden zijn er inmiddels 60 genomineerd en daar zitten heel traditioneel ogende innovaties tussen zoals Flexbeam van Layher (een aluminium hangconstructie voor onderhoud van bouwwerken) tot de ‘E+C-Facade, de gevel die wind, regen en geluid transformeert in energie’, bedacht door de Franse firma Technal. Dat wordt nog een hele kluif voor de jury om hier de echte prijswinnaars tussenuit te halen. Op dinsdag 5 november zullen we het weten.

https://www.batimat.com/en/home/