Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Wonen op grote hoogte in een groene omgeving?

In hartje Utrecht, direct tussen Utrecht Centraal Station en de Jaarbeurs, verrijst momenteel de indrukwekkende Galaxy Tower. Deze woontoren is een onderdeel van de grootschalige vernieuwing van het stationsgebied en Jaarbeursplein.

Groene gevel

De 92 meter hoge woontoren, gebouwd door Ballast Nedam in opdracht van de Lelie Vastgoed B.V., biedt straks plaats aan een luxe Amrâth hotel met 254 kamers met daar bovenop nog eens 317 vrije sector huurappartementen op de 8ste tot 30ste verdieping. Ook beschikt de toren met 53.000m² bruto vloeroppervlakte over een ondergrondse parkeergarage. De in het oog springende architectuur is van de hand van Tangram Architekten. Zij creëerden dit mixed-use gebouw, voorzien van daktuinen en een gevel die volledig wordt bekleed met een combinatie van keramiek, zonnepanelen en groene gevelpanelen.

Gebiedstransformatie met groen karakter

groene gevelDe Galaxy Tower voldoet uiteraard aan alle duurzaamheidseisen van de gemeente Utrecht voor het nieuwe ‘Healthy Urban Quarter’. De pijlers voor deze gebiedstransformatie zijn: duurzaam, innovatief en gezond. In 2016 werd de aanbesteding uitgeschreven voor “een aansprekend groen, iconisch gebouw, even zichtbaar en herkenbaar als de Dom”. Uiteindelijk viel de keuze op twee groene woontorens naast elkaar; Wonderwoods van architect Stefano Boeri – met bomen op de balkons – en deze Galaxy Tower. Galaxy Tower toont haar duurzame en groene karakter met daktuinen op meerdere niveaus met prachtig uitzicht over de stad; met in de gevel geïntegreerde zonnepanelen, waardoor het energieverbruik van de toren spectaculair laag zal zijn; en met 1.041 m² groene gevels van Sempergreen, die de biodiversiteit in de stad bevorderen, de luchtkwaliteit verbeteren, geluidsoverlast verminderen en de omgevingstemperatuur verlagen.

Rijke plantenmix voor levendige groene gevel

Voor Galaxy Tower kweekte Sempergreen Vertical Systems groene gevelelementen met een zeer rijke plantenmix. Door in eigen kas de planten vooraf in de panelen te laten groeien, is er bij installatie een direct-groen resultaat. Ook zijn de planten dan al goed in het paneel geworteld. Het zorgvuldig samengestelde assortiment bestaat uit heesters, vaste planten en varens, gecombineerd met bloeiende planten, die in de verschillende seizoenen bloeien. Zo krijgt de Galaxy Tower elk seizoen een andere uitstraling. Dankzij de groenblijvende planten is ook in de winter een groene look gegarandeerd. De SemperGreenwalls worden geïnstalleerd door Sempergreen Vertical Systems in opdracht van groenaannemer Van der Tol.

groene gevel

Groene gevel als bouwsteen voor gezonde en circulaire gebouwen

groene gevelGezien de klimaatveranderingen is een groene schil niet langer alleen esthetisch een voordeel, maar ook noodzakelijk om de leefbaarheid te verbeteren. Voornamelijk locaties met weinig ruimte voor groen, zoals stedelijke gebieden profiteren van de toepassing van een SemperGreenwall. Naast de milieutechnische voordelen, is ook bewezen dat leven in een groene omgeving een positieve invloed heeft op de menselijke gezondheid, welzijn en geluk. Een groene gevel zal dan ook snel een gangbaar bouwmateriaal zijn.

Oplevering begin 2023

De oplevering van Galaxy Tower is begin 2023 gepland. Uiteraard volgt Sempergreen de vorderingen van de bouw op de voet. Als het project voltooid is, zal het bedrijf vol trots het eindresultaat delen.

Sempergreen
www.sempergreenwall.com

BouwTotaal