Volledig circulaire binnendeur

Artikel delen

Dankzij een gepatenteerde omkeerbare, ‘click-unclick’ verbindingstechniek is het mogelijk binnendeuren volledig uit elkaar te halen en daarmee de waardevolle grondstoffen te hergebruiken. Deze noviteit is een ontwikkeling van Berkvens Deursystemen in samenwerking met Niaga® (onderdeel van Covestro). Deze innovatie biedt ook esthetische kansen en kan daarnaast de levensduur van binnendeuren aanzienlijk verlengen.

Circulaire binnendeurDe allereerste circulaire binnendeur behoort tot de Berkvens Zero collectie. Het circulaire deurpaneel is dankzij de omkeerbare, ‘click-unclick’ verbindingstechniek van Niaga® ‘designed to use again’. Berkvens en Niaga® vonden elkaar tijdens de Circo Circular Design Challenge 2021 (initiatief van branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, CBM). Pepijn Kokke, commercieel directeur bij Berkvens: “We presenteerden destijds twee ideeën om de levensduur van deuren te verlengen: een take-back systeem voor oude deuren. En een idee waarbij de deur in delen helemaal uit elkaar te halen is en waarvan zoveel mogelijk onderdelen herbruikbaar zijn.” Dat laatste sloot naadloos aan op de kennis en technologie van Niaga®. Henk-Jan Udding, innovatie directeur bij Niaga®: “We zochten tijdens de challenge naar partners voor ons nieuwe meubelpaneel. Niet alleen partners die het product konden gebruiken, maar vooral ook naar organisaties die qua bedrijfsvoering en overtuiging richting een circulaire economie willen bewegen.”

Omkeerbare verbindingen

In nog geen jaar tijd werd een volledig circulair deurpaneel ontwikkeld. De crux van dit product? “Niaga® ontwikkelde een lijmsysteem dat niet alleen kan verlijmen, maar wat ook eenvoudig weer is los te maken. We noemen dat ook wel debonding on demand”, legt Kokke uit. Udding vult aan: “Eigenlijk is het een soort kliksysteem dat we bijvoorbeeld al toepasten op matrassen.”

Dankzij deze verbinding kan de deur in laagjes uit elkaar worden gehaald. De recyclebare onderdelen kunnen zo worden hergebruikt. Daarnaast kan de gehele dekplaat worden verwijderd en vervangen door een andere. De kern van de deur kan daarbij intact blijven.

Laagjes van een circulaire binnendeur

Eigen productpaspoort

Nieuw is ook dat ieder type deur bovendien is voorzien van een eigen productpaspoort. Daarin staat een overzicht van de materialen waaruit de deur bestaat. Dat maakt het ook weer eenvoudiger om de (hergebruik)waarde van een deur te bepalen. Udding: “Het paspoort geeft inzicht in de eigenschappen van de materialen en het brengt alle leveranciers van de afzonderlijke onderdelen van het deurpaneel in kaart. Door middel van een ‘tag’ op de deur in de vorm van een QR-code aan de sluitzijde, kom je uit bij deze informatie. Ook vind je hier informatie over hoe je de deur kunt retourneren, zodat de materialen daadwerkelijk belanden waar ze weer kunnen worden hergebruikt.”

Nieuw circulair businessmodel

De introductie van het circulaire deurpaneel is eigenlijk ook een oproep aan de markt: de techniek is er, het product is er. De volgende stap is het verder ontwikkelen van de infrastructuur en business modellen die circulariteit ondersteunen in de gehele keten. Kokke: “We willen heel graag met marktpartijen om tafel om te kijken wat we nog missen. Waar is de markt enthousiast over? Hoe kunnen we een samen een circulair businessmodel ontwikkelen waarin total cost of ownership (TCO) centraal staat? Welke kansen biedt dat voor de eindgebruikers? Hoe borgen we dat niet alleen de laagste prijs het uitgangspunt blijft? Hoe kunnen we onze retourstromen aan grondstoffen verder optimaliseren voor hergebruik? Deze en andere vragen gaan we samen onder de loep nemen. We beseffen dat dit pas een eerste ‘kleine’ stap is, maar wel een hele belangrijke.”