“Voor het eerst had ik het gevoel dat iemand naar me luisterde”

Artikel delen

Als twaalfjarig jochie droomde Abubakr Akkari (26) al van een carrière in de bouw. Hij was zelfs zo zeker van zijn zaak dat hij zich blindstaarde op Bouwkunde. Eenmaal in de collegezalen, viel de opleiding echter tegen. Hij switchte naar Civiele Techniek, slaagde met vlag en wimpel en bestormde de arbeidsmarkt. Maar een passende baan vinden ging niet vanzelf. Tot hij de Construction University van Building Heroes tegenkwam. Als ijverige in-company trainee kickstart hij in twee jaar tijd z’n carrière bij TEYLER in Haarlem. Een bedrijf dat allesbehalve doorsnee is.

PortretMet zijn analytische instelling zat Abubakr bij Bouwkunde naar eigen zeggen niet op z’n plek. “De opleiding is best kunstzinnig, terwijl ik de processen en methodiek juist fascinerend vind.” Spijt had hij niet, want hierdoor kwam hij op het spoor van Civiele Techniek. En dit bleek precies te zijn wat ‘ie al die tijd zocht. Abubakr streepte alle studiepunten af, volgde nog een honoursprogramma in Leiden en werkte er zelfs fulltime naast. “Ik ging al op m’n 19e aan de slag als docent natuur- en wiskunde op de middelbare school. Anderen helpen zit in mij, dus ik vond het fantastisch.”

Hoe leuk ook, het creëerde – samen met zijn eerdere werkervaring – een breed cv dat hem in de weg stond tijdens zijn sollicitatieproces. “Ik ben een spreekwoordelijke duizendpoot, maar dat werkte juist niet in mijn voordeel. Mijn cv liet niet de focus zien waar ingenieursbureaus naar zoeken.” Maar toen Akkari op de Construction University stuitte en met Building Heroes sprak, keerde het tij snel.

De persoon achter het cv

‘Leg je cv maar weg en vertel wie je bent’, zo opende Building Heroes het kennismakingsgesprek met Abubakr. “Voor het eerst had ik het gevoel dat iemand écht naar me luisterde en ik kreeg weer vertrouwen in mijn banenjacht.” TEYLER in Haarlem was de eerste optie en ook meteen de juiste. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek herkende ik veel van mezelf in mijn gesprekspartner, dus het voelde direct goed.” De organisatie heeft ongeveer 30 medewerkers en houdt er een fluïde werkvorm op na. Er zijn namelijk geen vaste functies, maar vijf overkoepelende disciplines die bepalen welke rol en taken je hebt. Abubakr is werkzaam in twee hiervan: het Control Team en Data Solutions. “Heel eerlijk zag ik mezelf eerder bij een groot gerenommeerd bedrijf met veel medewerkers en gigantische projecten werken. Maar nu ik bij TEYLER zit, zie ik dat het kleinschalige en persoonlijke veel beter bij me past.” Naast snel schakelen en ruimte voor eigen ideeën, kan hij zo precies doen wat hij wil én waar hij goed in is. En dat is meer dan alleen collega’s helpen met hun Excelproblemen.

Script voor succes

Abubakr vervult als trainee een breed takenpakket voor diverse grote en kleinere projecten. Zo onderhoudt hij het contact met onderaannemers, maakt projectoverzichten en checkt financiële aanvragen. Voor de nieuwe discipline Data Solutions zet hij sinds kort zijn computertalent in. “Ik schrijf allerlei scripts en maak dashboards die klanten helpen om processen beter te tracken en automatiseren. Daarmee draag ik m’n steentje bij om de bouwsector slimmer en efficiënter in te richten.”

Met zijn hard skills zit het wel snor, maar sommige soft skills zoals plannen vragen meer aandacht. “De trainingen en keuzevakken binnen de Construction University zijn daarom ideaal. Door naast de complexe vakmaterie ook andere vaardigheden meester te maken, kan ik alleen maar beter worden in wat ik doe.” Akkari is op het moment blij met zijn baan én het bedrijf, maar spreekt ook voorzichtige ambities uit. Als echt alles kan en mag, dan wil hij ooit nog een keer aan het roer staan van een groot bouwproject.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.