Brandveiligheid van materialen

Artikel delen

Het aantal geclaimde bedrijfsbranden daalt meldt het Verbond van Verzekeraars. Van 3.878 bedrijfsbranden in 2020 naar 3.351 in 2021. Een trend die sinds 2017 zichtbaar is. Toch is er nog steeds aandacht nodig voor de brandveiligeid van bouwmaterialen.

Brandwanden

De grootste oorzaken van bedrijfsbranden blijven kortsluiting, menselijkhandelen en vermoeden van brandstichting. Bij ruim een kwart van de branden is de oorzaak onbekend. De meeste schade vind plaats in de agrarische sector, gevolgd door winkelpanden en opslagbedrijven.

Aandacht op bouwmaterialen

Aangezien er steeds meer bedrijven overgaan op zonnepanelen is een focus op het gebruik van bouwmateriaal nodig. Het risico op brand stijgt natuurlijk bij het plaatsen van zonnepanelen. In deze video is een duidelijk verschil te zien tussen een gebouw met ‘gewone’ bouwpanelen en een stalen dak en een constructie gemaakt met Hebel wand- en dakplaten van Xella.

Brandcompartimentering

Hebel Brandwanden zijn bij uitstek geschikt om bedrijfshallen, logistieke centra en productiebedrijven onder te verdelen in brandcompartimenten, om zo branddoorslag en -overslag tegen te gaan. Door compartimenteren kun je ook verschillende functies binnen het bedrijf scheiden en veiligstellen. Hierdoor voorkom je dat een brand in bijvoorbeeld de opslag ook direct de kantoren of productieruimten treft.

Meer weten over brandveiligheid en Hebel kun je lezen op de website van Xella.
Meer weten over het Verbond van Verzakeraars en hun blik op brandveiligheid van bouwmaterialen kun je lezen op de website van het Verbond.

Xella
www.xella.nl