Genomineerden nieuwe BouwBeurs Awards 2023

Artikel delen

Tijdens de openingsdag van BouwBeurs 2023 op 6 februari 2023 worden voor het eerst de BouwBeurs Awards uitgereikt. Deze prijzen zijn in het leven geroepen door de organisatie van BouwBeurs om meer aandacht te vragen voor de innovaties in de branche. Iedere exposant maakt kans één van de drie awards in de wacht te slepen. Er zijn negen innovaties genomineerd in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen zaken.

Genomineerden BouwBeurs Awards

Exposanten op de BouwBeurs 2023 konden hun innovaties voorleggen aan de vijfkoppige jury. De juryleden beoordeelden de inzendingen op onder meer duurzaamheid, innovatie en schaalbaarheid. Inzendingen maken kans op een award in één van de drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen zaken. Per categorie zijn drie projecten genomineerd.

De jury ziet in de inzendingen veel aandacht voor duurzaamheid, efficiëntie, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid. “De inzendingen zijn in lijn met de trends waarmee de bouwsector komend jaar te maken krijgt”, aldus de jury. Bezoekers aan de BouwBeurs kunnen alle nominaties op de beursvloer zien.

De jury wil spelers in de markt meegeven vooral te blijven innoveren, en roept op tot het delen van kennis en ervaringen. “Houd innovaties niet geheim, maar deel deze juist zoveel mogelijk; laat zien wat je doet en werk samen. Wees niet bang om anderen een kijkje in de keuken te geven, want samen bereik je meer dan alleen. Het thema van de BouwBeurs 2023 is dan ook niet voor niets ‘Samen bouwen aan de toekomst’”, aldus de jury.

Categorieën

Circulariteit
Producten, diensten en concepten die bijdragen aan het circulair krijgen van de bouw en het stimuleren van duurzaamheid in de gebouwde omgeving. De inzendingen zorgen voor een betere planeet, beantwoorden aan de vraag naar duurzame en verantwoorde oplossingen in nieuwbouw én renovatie, en bieden de traditionele kolom handvatten om te innoveren, te veranderen en toekomstbestendig te blijven.

Slim & Efficiënt
Technologieën waarmee slimmer en efficiënter kan worden gebouwd dan met de traditionele bouwmethodieken. Door digitalisering en/of industrialisering kan er meer tijd en dus ook geld worden bespaard, waardoor een bouwtraject sneller en soepeler kan verlopen. Bovendien is bij een aantal slimme technologieën ook minder mankracht nodig. Hiermee draagt het ook bij aan het oplossen van andere uitdagingen zoals het personeelstekort.

Vakmensen zaken
Deze categorie is het terrein van de werkvloer. Het domein van de mens die het moet maken. Producten, diensten of concepten die het werk verlichten, eenvoudiger maken, of het voor de vakmens aantrekkelijk maken. Een praktisch ingestelde categorie, waarin het welzijn en welbevinden van de vakman voorop staat. Denk aan gereedschappen en vakmethoden. Slimme oplossingen waar de mensen op de werkvloer, die we zo keihard nodig hebben, voordeel bij hebben.

Nominaties

De genomineerden zijn:

Categorie Circulariteit

 • Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek
 • Mobipanel van Mobilane
 • Zehnder extends the cycle van Zehnder Group Nederland

Categorie Slim & Efficiënt

 • BENGglas van BENGproducts
 • Trimble Connect AR-app van Construsoft
 • ComfoVar Aero van Zehnder Group Nederland

Categorie Vakmensen zaken

 • OX POLYZIP-FLEX van OX TOOLS NL
 • Prefabmaat van Prefabmaat
 • Wkb-checklist.nl van Ubbink Nederland

Publieksprijs

Naast de juryprijzen wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Stemmen op de persoonlijke favoriet kan vanaf 3 januari 2023 via bouwbeurslive.nl.

Jury

 • Marjet Rutten, Klimaatburgemeester Vijfheerenlanden.
 • Martijn Carlier, Manager Aanjagen Digitalisering digiGO BimLoket.
 • Dennis Kosten, Directeur bij VLOK.
 • Margo Caspers, Specialist ergonomie/ fysieke belasting bij Volandis.
 • Teun Schröder, Redactiechef en redacteur circulaire economie bij Change Inc.

Genomineerden Categorie Circulariteit

Beyond Wall System
Kandidaat: Fassat Geveltechniek
De losmaakbare en herbruikbare steenstrips van het Beyond Wall System zijn vervaardigd uit gerecycled bouwmateriaal en biocement. De keramische gevelbekleding bestaat uit steenstrips met een voorgevormde onder- en bovengroef. Deze vorm is mogelijk dankzij een speciaal ontwikkelde matrijs, waar Fassat Geveltechniek de klei doorheen perst. De steenstrips kunnen met behulp van een gemodificeerd PVC-profiel mechanisch aan de houten achterconstructie worden vastgeschroefd. Deze mechanische montage maakt de steenstrips ook weer eenvoudig demonteerbaar. Remontage is mogelijk zonder dat dit voegwerk vereist.

Juryoordeel
Het Beyond Wall System is nog niet opgeschaald op de markt, maar zeer innovatief. Het gaat om een lichtgewicht product dat eenvoudig verwerkbaar is, maar waarmee nog relatief weinig ervaringen zijn opgedaan. Het product is al langer in ontwikkeling en esthetisch sterk doorontwikkeld. De steenstrips kunnen een interessant alternatief vormen voor het gebruik van bak- en natuursteen, wat onder meer met het oog op duurzaamheid relevant is. Ook is er minder belasting voor vakmensen, door het geringe gewicht.

Herbruikbare steenstrips

Nominatie Categorie Circulariteit: Beyond Wall System.

Mobipanel
Kandidaat: Mobilane
Mobipanel is een innovatief en duurzaam systeem voor groene gevels in zowel bestaande bouw als nieuwbouw, ontwikkeld door Mobilane. Het gaat om een modulair systeem, met verwisselbare lichtgewicht plantcassettes die in twee maten beschikbaar zijn. Deze cassettes zorgen voor een grote flexibiliteit in ontwerp en plantkeuze. Met het systeem kunnen zowel vlakke als ronde wanden van een duurzame en levendige uitstraling worden voorzien. Circulariteit staat in het ontwerp centraal. Zo zijn alle componenten van de Mobipanel demontabel, remontabel en recyclebaar. Corrosiebestendige omega-profielen vormen de draagconstructie in het systeem. Een automatisch irrigatiesysteem zorgt dat de planten gedurende het volledige jaar de juiste hoeveel water en voeding ontvangen.

Juryoordeel
Een belangrijk bezwaar bij groen op gebouwen vindt de jury het hoge gewicht. Hierdoor is in de praktijk een flinke hoeveelheid beton nodig ter ondersteuning, wat de duurzaamheid aantast. Lichtgewicht systemen zoals die van Mobilane kunnen kunnen dan ook een interessante aanvulling vormen voor groen op de grond. In het bijzonder daar waar sprake is van intensief ruimtegebruik, zoals in de stad. Groen zorgt voor een aantrekkelijk aangezicht, betere leefbaarheid, biodiversiteit en gezondheid.

Groene gevels

Nominatie Categorie Circulariteit: Mobipanel.

Zehnder extends the cycle
Kandidaat: Zehnder Group Nederland

Zehnder Group Nederland werkt samen met ketenpartners aan een circulair businessmodel, waarbij alles is gericht op het verlengen van de productlevenscyclus. Het bedrijf wil van het hergebruik en de revisie van producten de standaard maken. Denk hierbij aan een terugnamegarantie op producten, het refurbishen van gebruikte producten en het aanbieden van services als onderhoudsabonnementen die de levensduur van producten verlengen. Het doel van de aanpak is het substantieel verlagen van de CO2-voetafdruk in de bouw- en installatiesector.

Juryoordeel
Interessant aan de aanpak van Zehnder Group Nederland is dat het bedrijf het volledige proces van A tot Z onder de loep neemt en sterk inzet op circulariteit. Dit proces loopt van ontwerp en productie tot reparatie en service. Met zijn circulaire businessmodel integreert het bedrijf circulariteit op sterke wijze in hun productieproces. Het zet hiermee een standaard neer, iets wat andere partijen kan stimuleren eveneens met circulariteit aan de slag te gaan. Een kwantitatieve onderbouwing van wat het project precies oplevert, evenals een concrete doelstelling ontbreken. Die toevoegingen zouden het nog sterker maken.

circulair businessmodel

Nominatie Categorie Circulariteit: Zehnder extends the cycle.

Genomineerden Categorie Slim & Efficiënt

BENGglas
Kandidaat: BENGproducts BV
BENGglas is vacuümglas met een U-waarde van 0,40. Het isoleert daarmee aanzienlijk beter dan HR++ glas en Triple-glas, die een U-waarde van respectievelijk 1,1 en 0,80 kennen. BENGglas is met een minimale dikte van 6,3 mm daarnaast zeer dun, wat belangrijke voordelen biedt. Zo passen de ramen in bestaande kozijnen, waardoor het vervangen van kozijnen niet noodzakelijk is. Ook heeft het glas een gering gewicht, wat plaatsing in lichtere profielen mogelijk maakt. Dit is onder meer zeer relevant voor nieuwbouwprojecten.

Juryoordeel
Vacuümglas is al een aantal jaren op de markt en biedt zeer interessante mogelijkheden. Sterke kenmerken zijn onder meer de hogere isolatiewaarde en de mogelijkheid het glas in bestaande kozijnen te plaatsen. Het product is daardoor zeer interessant voor onder meer de renovatiemarkt en monumenten. De jury wil wel benadrukken dat een goede installatie in het bijzonder bij vacuümglas erg belangrijk is.

Vergelijking Beng Glas

Nominatie Categorie Slim & Efficiënt: BENGglas.

Trimble Connect AR-app
Kandidaat: Construsoft
Trimble Connect is een cloudgebaseerd samenwerkingsplatform dat mensen op het juiste moment met de juiste gegevens verbindt. Gebruikers kunnen via het platform onder meer projecten delen, die inzichtelijk zijn voor alle partijen die toegang hebben tot het platform. Het platform is recentelijk uitgebreid met de Trimble Connect AR-app. Deze maakt Augmented Reality (AR) toegankelijker voor mensen op de werkvloer. Zo kunnen projectmanagers, ingenieurs en aannemers met de app 3D BIM-modellen in de echte wereld visualiseren. Het gebruik van de app zorgt voor een optimale inzet van de informatie uit een BIM-model.

Juryoordeel
Het visualiseren van een project maakt complexe projecten intuïtiever en maakt onder meer direct duidelijk waar pijnpunten ontstaan. Zo kan de Trimble Connect AR-app fouten aan het licht brengen voordat zij zich daadwerkelijk voordoen, zodat zij vroegtijdig kunnen worden aangepakt. Ook kunnen visualisaties problemen met de volgorde van werkzaamheden en daarmee dubbel werk voorkomen. Je ziet bijvoorbeeld in een oogopslag waar leidingwerk komt te liggen en waarmee je tijdens werkzaamheden rekening moet houden. De jury kijkt met name uit naar de eerste reviews van gebruikers.

Cloudgebaseerd samenwerkingsplatform

Nominatie Categorie Slim & Efficiënt: Trimble Connect AR-app.

ComfoVar Aero
Kandidaat: Zehnder Group Nederland
De ComfoVar Aero is een innovatieve ventilatieoplossing die eenvoudig installeerbaar en onderhoudsvrij is. Zo bespaart de installateur tijd en profiteert de bewoner van een verbeterd binnenklimaat in combinatie met extra gebruiksgemak. Het product onderscheidt zich van andere warmteterugwin (WTW)-ventilatiesystemen door zijn zeer compacte karakter, flexibele plaatsingsmogelijkheden en de nauwkeurigheid waarmee het systeem luchthoeveelheden regelt. Het systeem maakt hiervoor gebruik van een dubbele flowcross, die voor nauwkeurige debietmeting in de woning zorgt. Druppelvormige luchtverdelers zorgen exact voor de gewenste hoeveelheid luchtverversing, ook bij kleine luchtvolumes.

Juryoordeel
Goede ventilatie is van groot belang voor een gezond binnenklimaat, zeker in sterk geïsoleerde woningen. Slechte inregeling en gebrekkig onderhoud aan ventilatiesystemen zorgen voor suboptimale prestaties en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De ComfoVar Aero vereenvoudigt het installeren en inregelen van ventilatie in appartementen, en zorgt daarmee voor een efficiënt werkende installatie. Het gaat om een goed doordachte oplossing met een hoge return on investment (ROI). De mogelijkheid tot het inregelen van systemen op afstand is ideaal. Andere belangrijke voordelen zijn het energiezuinige karakter, de slimme communicatiemogelijkheden, ruimtebesparing door de compacte afmetingen en de eenvoud in onderhoud.

Comfortabele ventilatieoplossing

Nominatie Categorie Slim & Efficiënt: ComfoVar Aero.

Genomineerden Categorie Vakmensen zaken

OX POLYZIP FLEX
Kandidaat: OX TOOLS NL BV
De OX POLYZIP-FLEX is een flexibele pijpsnijder voor kunststofbuizen. Het product is de opvolger van de al langer beschikbare OX POLYZIP. Deze pijpsnijder kan diverse pijpdiameters aan, waardoor installateurs niet langer voor elke diameter een apart gereedschap nodig hebben. Zo is de tool voorzien van een reeks zelfstellende chassisrollen, die zich strak om de buis wikkelen voor een goede haakse snede. De tool is geschikt voor alle reguliere kunststofleidingen en buizen voor zowel sanitair als elektra.

Juryoordeel
De OX POLYZIP-FLEX is een handige tool die het werk van vakmensen vereenvoudigt. Een sterk kenmerk is dat de pijpsnijder geschikt is voor diverse diameters, waardoor minder gereedschappen nodig zijn. Het is een handige tool die het werkplezier en de kwaliteit van werk verhoogt. Het gaat om een relatief eenvoudig product die vakmensen veel profijt kan opleveren. De innovatie zit in de eenvoud.

Flexibele pijpsnijder

Nominatie Categorie Vakmensen zaken: OX POLYZIP FLEX.

Prefabmaat
Kandidaat: Prefabmaat

Prefabmaat is in oktober 2022 gelanceerd. Het concept verbindt fabrieken met klanten met behulp van een configurator. In de configurator kan je in enkele klikken een prefaboplossing geheel op maat samenstellen. Prefabmaat levert de bestelling vervolgens na enkele werkdagen op de gewenste locatie en kan ook het hijswerk verzorgen. De focus van Prefabmaat ligt momenteel op dakkapellen en HSB-wanden. De app is echter volop in ontwikkeling, waarbij de startup de configurator op basis van vraag vanuit de klant doorontwikkelt.

Juryoordeel
De verschuiving naar industrialisatie is in de bouw enorm. Maar kleinere bouwbedrijven zijn zelf niet in staat tot het bouwen van een fabriek. De startup Prefabmaat maakt het voor kleinere bouwbedrijven mogelijk om in deze trend van industrialisatie mee te gaan. Het bedrijf draagt bij aan efficiëntie, besparingen op materiaal, beter passende elementen en daardoor hogere bouwkwaliteit, verkorting van de bouwtijd en minder handwerk door de kant-en-klare levering van prefabelementen.

Prefab

Nominatie Categorie Vakmensen zaken: Prefabmaat.

Wkbchecklist.nl
Kandidaat: Ubbink Nederland
Met Wkb-checklist.nl wil Ubbink Nederland aannemers helpen de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) onder de knie te krijgen. Via de website zijn praktische checklists beschikbaar waarmee aannemers zelf kunnen controleren of hun werkzaamheden aan alle eisen voldoen. Belangrijk, want door de Wkb die in juli 2023 in werking treedt moeten aannemers aantonen dat zij aan de geldende kwaliteitseisen voldoen. Dit betekent in de praktijk het opbouwen van een dossier, documenteren van werkzaamheden en aantonen dat werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, opvolger van Bouwbesluit). Ook moet de kwaliteitsborger tekeningen, werkzaamheden en het functioneren van gebouwen controleren.

Juryoordeel
De Wkb brengt voor aannemers uitdagingen met zich mee, die zij met behulp van de Wkb-checklist.nl in belangrijke mate kunnen ondervangen. De app bevat niet alleen checklists van Ubbink, maar ook van andere leveranciers, wat erg prettig is voor gebruikers. De voorkeur van de jury gaat uit naar een overkoepelende wkb-check met checklists van alle leveranciers. Ubbink neemt met Wkb-checklist.nl echter het voortouw. Het werk dat de Wkb voor aannemers oplevert valt overigens erg mee; het gaat in de praktijk vooral om vastleggen en fotograferen. Tools als de Wkb-checklist.nl vereenvoudigen dit proces in belangrijke mate.

Website

Nominatie Categorie Vakmensen zaken: wkbchecklist.nl.