Binnenspouw van separatiepanelen levert drie weken tijdwinst op

Artikel delen

Middelgrote aannemers die alle bouwdisciplines nog in eigen huis hebben. Ze worden steeds zeldzamer. Nederlandse Bouw Unie (NBU) is zo’n uitzondering en wil niet anders. De eigen specialisten stellen NBU in staat om volledige controle te hebben over kwaliteit en kosten. Xella is al jarenlang partner van NBU en momenteel betrokken bij Centrum Zuid, een groot project in Krimpen aan de IJssel waar NBU de Ytong verdiepingshoge separatiepanelen niet alleen inzet als binnenwand, maar ook als binnenspouwblad bij de bouw van enkele appartementencomplexen.

Bouw van appartementencomplex Ytong separatiepanelen als binnenspouwblad. Het is nog geen gemeengoed, maar wel een toepassing die volgens Erik Jaspers van NBU grote voordelen met zich meebrengt. ‘Een belangrijk voordeel voor ons is de verkorting van de bouwtijd. Door zowel de binnenspouw als de binnenwanden uit te voeren in Ytong separatiepanelen kunnen we deze in één fase plaatsen. Dat levert ons uiteindelijk zo’n drie weken tijdwinst op. Maar dat is zeker niet het enige voordeel. Het begint al bij de levering. De pakketten kunnen in de ruwbouw worden bevoorraad waardoor dat gemakkelijker kan en er minder transportbewegingen zijn op de bouw omdat de binnenspouw en -wanden tegelijk geleverd worden.’ De voordelen voor NBU gaan nog verder. Door de vochtongevoeligheid van cellenbeton kan de afbouw naar voor worden gehaald. Dit zorgt voor een betere bezetting van de bouwplaats, omdat de afbouwperiode altijd het drukst is.

Gedoseerde oplevering

In totaal ontwikkelt en bouwt NBU in Krimpen aan de IJssel circa 280 appartementen verdeeld over zes woongebouwen. De bouw van de totaal zes woongebouwen vindt gefaseerd plaats. Omdat Krimpen een relatief kleine gemeente is, wordt er vanaf komende zomer elk jaar een gebouw opgeleverd en wordt jaarlijks een kleine vijftig appartementen aan de woonvoorraad van de gemeente toegevoegd.

Binnenspouw

Eerst de wanden dan de vloer

Het project Centrum Zuid wordt gekenmerkt door mooie waterpartijen en veel groen. Dat wordt doorgetrokken naar de bebouwing waarop een mos-sedum bedekking komt te liggen. Het is een van de vele duurzaamheidsaspecten van de nieuwe woongebouwen. In de appartementen liggen overal vloerleidingen, die zowel voor verwarming als koeling zorgen. ‘Daar hebben we te maken met nog een belangrijk voordeel van Ytong binnenwanden.’, aldus Jaspers. ‘We gebruiken een WKO-installatie met lagetemperatuurverwarming en koeling. Omdat de binnenwanden al staan voordat de vloerleidingen worden gelegd, hoeven we geen ingewikkelde maatvoering uit te zetten voor de verwarming en kan deze meteen strak tegen de wand en kort op elkaar worden gelegd.

BENG

Sinds de invoering van BENG moeten gesloten gevels voldoen aan de Rc-waarde van 4,7. Door de toepassing van isolerende Ytong binnenspouwbladen kan NBU een slankere gevelisolatie toepassen en toch eenvoudig voldoen aan de eis. NBU gebruikt voor de binnenspouwbladen en de binnenwanden panelen van 140 en 200 millimeter dik. De dikkere panelen zijn nodig om de wanden precies aan te sluiten op de betonnen cascowanden. De binnenspouwbladen worden aan de buitenzijde voorzien van metselwerk. In combinatie met de verdiepingshoge raampartijen ontstaat zo een modern en aantrekkelijk ensemble en een nieuw visitekaartje voor NBU en Krimpen aan den IJssel.

Xella
www.xella.nl