Houten woningen met duurzaam woonabonnement

Artikel delen

In Delft verrijst het hoogste gebouw in Nederland van puur hout, zonder betonnen kern. Het woongebouw telt straks tien verdiepingen. Door de volledige houtbouw wordt er nauwelijks stikstof uitgestoten en gaat de bouw in rap tempo. Oplevering is binnen een jaar.

3d render urban woods

Er is nog meer bijzonder aan dit woongebouw. Nederland heeft hiermee namelijk de primeur met houten betaalbare woningen die meebuigen met de toekomst: The Urban Woods. Bewoners hebben een compleet privé appartement, maar delen 350 m² om te ontspannen of te sporten. Ook zijn er e-bikes, deelauto’s en groepsactiviteiten. Alles te regelen in WoodsApp. The Urban Woods zijn dan ook ontworpen om samen te leven in een rustgevende moderne sfeer. Het is een lifestyle merk met heldere waarden. Delen is het ding.

De hightech hubs zijn ‘duurzaam by design’ en modulair. Bewoners krijgen een aanpasbaar woonabonnement. Er is immers volop ruimte om te delen. “Woningnood, klimaat, eenzaamheid, flexwerkers: de huizenmarkt vráágt om rigoureuze verandering”, aldus initiatiefnemer Sebastian Monteban. De indeling is modulair en circulair; altijd aan te passen en her te gebruiken. De woningen zijn in groen verpakt, energieneutraal, natuur-inclusief en klimaat-adaptief.

Nieuwe generatie ondernemers

Het concept komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatieven, biologen en techneuten. Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, kickstart het project met ruim 10 miljoen euro: “Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met tech is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.” Medeoprichter Tim Vermeend voegt toe “Wij zien dit als een platform voor een eindeloos mooie toekomst. Hopelijk blijven we niet lang uniek, maar trekken we de hele sector mee.”

Duurzaam by design

De gebouwen zijn duurzaam by design: bewoners kunnen bijna niet anders dan duurzaam leven, terwijl ze toch luxe voelen. Het speciaal ontwikkelde WoodsApp toont bewoners precies wanneer ze samen méer opwekken dan ze gebruiken. Zodat ze exact dàn bijvoorbeeld de vaatwasser aan zetten en het milieu minimaal belasten. Ook zien ze live hun eigen verbruik en verbeterkansen. En dankzij moderne technieken wordt verbruik automatisch geoptimaliseerd of – zoals het water – hergebruikt.

Bijzonder is verder dat de bewoners geen huur betalen. Ze sluiten zelf online een woonabonnement af. Ze personaliseren het abonnement, en daarmee hun vaste lasten, te allen tijde. Zo voegen ze met één swipe in WoodsApp gemakkelijk extra opbergruimte, een kweekkas, werkplek, schoonmaker, kunst of logeerkamer toe. “Flexibele abonnementen passen bij een maatschappij vol flexwerkers en snel veranderende behoeftes,” aldus Monteban. De woningen zijn ongemeubileerd en voor even of voor het leven.

3d render urban woods

Informatie

In Delft komen 102 woningen, inschrijvingsfase is gestart. In Amsterdam zijn er ruim 160 in voorbereidingsfase. Het doel is 5.000 woningen binnen 5 jaar om daarna de volgende stap te zetten. Wandel nu al door The Urban Woods op www.theurbanwoods.com.