Silka Construct lijmt kalkzandsteen in Steenhouwerij

Artikel delen

In het project De Steenhouwerij in Rotterdam nam Silka Construct het lijmen van kalkzandsteen volledig uit handen van aannemer U-build. De bouw verliep daardoor snel en efficiënt, met maar één aanspreekpunt voor de aannemer.

De Steenhouwerij is een project met 36 huurappartementen in Rotterdam. Aannemer U-build betrekt zijn bouwmaterialen via BMN Dordrecht. Het was BMN-vestigingsmanager Safak Bayazit die U-build op het spoor zette van Silka Construct als verlijmer van kalkzandsteen.

“U-build is echt een aannemer van deze tijd. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk in prefab uit te voeren. We zitten vaak bij hen aan tafel om mee te denken over hoe we hun bouwprojecten nog sneller en efficiënter kunnen maken. Wij kennen de markt, de leveranciers en de producten en brengen die partijen bij elkaar aan tafel”, vertelt Bayazit.

Nieuwe service

De Steenhouwerij werd hiermee één van de eerste projecten van deze nieuwe service van Xella. Bayazit was ruim twee jaar geleden bij een presentatie van Silka kalkzandsteen waarin dit idee voor het eerst werd geopperd. “We zien in de markt een tekort aan lijmers die bovendien niet allemaal dezelfde kwaliteit leveren. Daarom heb ik bij de start van dit project aan Xella gevraagd hoever ze waren. Xella gaf aan er klaar voor te zijn. Ik moet zeggen dat het in de praktijk nog makkelijker was dan verwacht. Alles is heel vlot verlopen.”

Xella bood deze lijmservice eerder wel al aan voor cellenbeton. In dit project zijn beide producten gecombineerd verwerkt. Xella heeft zowel Silka kalkzandsteen als Ytong separatiepanelen verlijmd. “Doordat wij zowel de panelen als de elementen aanbieden hoeven we minder vrachtwagens naar de bouw te sturen. Dat is gunstig voor het milieu. CO2– en stikstofreductie is voor ons heel belangrijk”, zegt Bayazit.

Hele bouwproces

Het gehele proces is vlot en vlekkeloos verlopen, constateert Bayazit tevreden. “En ook U-build is blij want naast een vlekkeloos verloop, hebben ze maar met één factuuradres en één contactpersoon te maken.”

Dat geldt niet alleen voor het uitvoeringsproces, maar ook voor de voorbereidingen. Met deze uitbreiding van diensten neemt Xella namelijk zowel in het voortraject als op de bouwplaats de regie en eindverantwoordelijkheid op zich. Daarbij krijgt de aannemer met Silka Construct niet alleen garantie op de producten van Xella, maar ook op de verwerking hiervan. Dat geeft extra zekerheid en voorkomt onduidelijkheden.

Kwaliteitsborging

Tevens zorgt de aanpak van Xella er voor dat de aannemer goed voorbereid is op de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, waarin steeds meer moet worden vastgelegd en gegarandeerde kwaliteit moet worden geleverd. Hiermee geeft Xella verdere invulling aan de slogan ‘Beter bouwen doen we samen’.

Xella
www.xella.nl