Laat je niet verrassen door houtrot: los het in no-time op

Artikel delen

Houtrot is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door de invloed van vier cruciale factoren: luchtvochtigheid (20% of hoger), temperatuur (boven 4℃), aanwezigheid van zuurstof en het ontbreken van bescherming, zoals een beschadiging in de verflaag. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je houtrot kunt behandelen en welke preventieve maatregelen je kunt treffen om toekomstige schade te voorkomen.

Houtrot in een kozijn

Aan de eerste 3 is weinig te doen. De luchtvochtigheid is in ons land vrijwel altijd hoger dan 20% en het merendeel van de dagen is het boven de 4℃. En zuurstof zit ook in de lucht. Een beschadiging in bijvoorbeeld de lak kan wel voorkomen worden. Daarom is het ook zaak om regelmatig het schilderwerk te controleren en te reinigen. De plekken, die goed in de gaten gehouden moeten worden, zijn de houtverbindingen en liggende delen. Hier heeft vocht namelijk de grootste kans om in het hout te dringen.

Houtrot behandelen

Gelukkig is het wel zo dat houtrot, afhankelijk van het stadium waarin het hout verkeert, goed behandeld kan worden. Er zijn diverse producten te koop om de klus te klaren, maar voor je begint zijn er wat voorbereidingen te treffen.

  • Controleer eerst de verflaag en de kitnaden.
  • Verwijder daarna het rotte hout en neem daarbij ook minimaal 1 centimeter van het hout, dat niet aangetast is, mee. Zo voorkom je herhaling van het probleem.
  • Daarna moet de te repareren plek goed drogen. Dit kan wel enkele dagen in beslag nemen.
  • Maak het te repareren oppervlak en de omliggende verflaag goed schoon en vetvrij. Je kan hier uitstekend B-clean verfreiniger van Avis voor gebruiken. Na deze handeling weer goed laten drogen.
  • Breng het houtrotmiddel aan om het hout te impregneren. Dit middel bestaat uit 2 componenten. De uitharding varieert, afhankelijk van de temperatuur, van 2 tot 24 uur. Omdat dit middel diep in het hout dringt, wordt een mogelijke herhaling voorkomen. Je kunt hiervoor Bolivia houtrotstop gebruiken.
  • Breng met een plamuurmes een vulmiddel aan. Hiervoor kan een keuze gemaakt worden uit diverse 2-componenten houtvulmiddelen. Dit goed mengen en laten uitharden. Met vulmiddelen op epoxybasis krijg je het beste resultaat.
  • Na uitharding het oppervlak goed schuren zodat de overgang tussen hout en gerepareerd deel naadloos is.

Houtrot herstellen met Bolivia

Martijn laat je in deze video zien hoe hij met Bolivia houtrotstop en houtrotvuller, verschillende houtrot plekken herstelt.

Bolivia Houtrenovatie
www.boliviaprofessional.nl