“Nu coach ik geen gezinnen, maar bewoners”

Artikel delen

Van de zorg naar de bouw. Een wonderlijke carrièreswitch voor velen. Tot Daniëlle Nederlof (35) het woord neemt. Als wooncoach bij ERA Contour brengt zij nu haar opgedane zorg-skills in de praktijk en dat werkt goed. Zo blijkt dat de twee werelden – naast evidente verschillen – toch ook aardig wat overeenkomsten hebben.

Daniëlle groeide op in Delfgauw, een plaatsje vlakbij Delft. Hier woonde ze met het gezin in een woonboerderij. Al van jongs af aan vond ze het heerlijk om te zorgen en paste regelmatig op de buurtkinderen. “Van het een kwam het ander. Ik rolde zo de kinderopvang in en groeide door tot pedagogisch coach en gezinscoach.”

Hoe fijn het werken in de zorg ook was, Daniëlle voelde toch dat er iets ontbrak. Ze besloot samen met een jobcoach op zoek te gaan naar de perfecte match. Maar tijdens het traject kwam er niet één specifiek beroep naar voren. “Ik was praktisch en sociaal ingesteld, dus wat ik deed leek best logisch. Toch bleef het knagen.” Ze wilde meer vrijheid in zowel haar agenda als dagelijkse werkzaamheden en hield haar oren open. Zo ving ze tijdens een verjaardag iets op over bewonersbegeleiding in de nieuwbouw. “Meteen toen ik thuiskwam begon ik te googelen en kwam al snel in contact met Ryan van Building Heroes. Voordat ik het wist ging ik op gesprek.” Ryan gaf Daniëlle het laatste zetje in de juiste richting: namelijk die van wooncoach in de bestaande bouw.

Beste van twee werelden

Terugkijkend valt deze move helemaal op z’n plek. De boerderij waar Daniëlle woonde was ooit van haar opa en oma. Na de overname besloten haar ouders ‘t helemaal zelf op te knappen. Ze leefde dus letterlijk op een bouwplaats. “Om 7.00 uur werden we ons bed uitgetrild toen de heipalen de grond in gingen en vanuit de speelplaats zag ik jongens de boerderij metselen. Ook hield ik vaak de houten balken vast als m’n vader ging zagen.”

Zowel de bouw als zorg is dus altijd (onbewust) onderdeel van haar leven geweest. Dat allebei deze dingen terugkomen in haar huidige functie had ze nooit gedacht. “Als wooncoach bij ERA Contour ben ik de schakel tussen de uitvoerder en de bewoner. Ik loop rond op de bouw en zorg dat de bewoners zo tevreden mogelijk de renovatie aan hun woning doorkomen.” Maar dat is lang niet alles. Deze alleskunner houdt zich ook bezig met klankbordgroepen, modelwoningen en maatschappelijke vraagstukken. Het leukst vindt Daniëlle de bezoekjes bij mensen thuis. Achter de voordeur maak je namelijk echt contact. “Soms zijn bewoners ongerust omdat bijvoorbeeld hun kat tijdens de renovatie niet naar buiten kan. Dan ga ik op de bank of aan de keukentafel het gesprek aan om zo die zorgen weg te nemen.”

De afwisseling in haar dagelijkse bezigheden en het feit dat ze niet de hele dag achter de computer zit, maken deze functie volgens Daniëlle zo ontzettend leuk. Toch is het niet elke dag feest, want bij renovatieprojecten gaan natuurlijk weleens dingen mis. “Je moet je realiseren wat een impact zo’n renovatie heeft. Van overal stof tot lekkages of gordijnen die niet meer passen in de nieuwe kozijnen. Wanneer zulke dingen gebeuren, voel ik me verantwoordelijk. Niet alleen vanuit mijn functie, dat ervaar ik écht.”

De smaak te pakken

Ondanks de switch van de zorg naar de bouw, bleef het sociale stukje. “Nu coach ik geen gezinnen, maar bewoners. Mijn sterke soft skills, zoals helder communiceren en weten hoe je contact legt met mensen, komen hier weer goed van pas. Je moet wel gevoel voor mensen hebben om een dergelijke functie te vervullen.”

Als branchevreemde ziet Daniëlle zeker overeenkomsten, maar de sectoren verschillen wel degelijk van elkaar. “In de bouw werken, ondanks het groeiend aantal vrouwen, gewoon veel meer mannen. Dat zorgt dus ook meteen voor een hele andere dynamiek op de werkvloer. Geen gekakel maar een grapje, en dat is eigenlijk wel heel erg leuk.” Daarnaast zijn ook de werktijden anders. Waar de kinderopvang tot laat open was, gaat Daniëlle nu rond een uurtje of 5 weer op huis aan. Het moge duidelijk zijn: Daniëlle is om. Dus wat je pad ook is, ze raadt met volle overtuiging aan om altijd naar je gevoel te luisteren en je hart te volgen.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.