Veilig data delen door bouwketens stap dichterbij

Artikel delen

Digitaal samenwerken van een gebouwontwerp tot en met de sloop is een flinke stap dichterbij gekomen: na een succesvolle eerste publieke reviewronde, publiceerde digiGO 31 maart de eerste publieke versie van het afsprakenstelsel als onderdeel van het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Dit stelsel wordt iteratief doorontwikkeld het komende jaar.

Vergadering

Enthousiaste inbreng tijdens de eerste reviewdag van het DSGO afsprakenstelesel op 8 maart 2023.

“Stel je hebt als aannemer een datadienst waarmee andere partijen zich kunnen abonneren op jouw bouwplanning. Dan kunnen ze daarmee notificaties ontvangen als je planning wijzigt. Dan begrijp je wel dat je veel efficiënter en sneller kunt werken, en de kans op fouten minimaal wordt”, legt Bauke Rietveld uit. Hij schetst hiermee een use case, die straks mogelijk gemaakt wordt door het afsprakenstelsel. Bauke is als Lead afsprakenstelsel DSGO verantwoordelijk voor alle inhoud van het afsprakenstelsel.

Hoe steekt zo’n stelsel precies in elkaar? “Het afsprakenstelsel DSGO moet leiden tot een federatief ecosysteem, waarmee je op elk moment en vanaf elke plek in de bouwketen snel en veilig de juiste data kunt raadplegen en zo nodig uitwisselen. Dat gebeurt via de datadiensten van partijen die meedoen in dit stelsel. Om ervoor te zorgen dat die straks onderling goed kunnen samenwerken, moeten ze gaan werken op basis van dezelfde afspraken. Dat regelen we met het DSGO. Zo kun jij als partij in de gebouwde omgeving straks op gestandaardiseerde wijze data delen met verschillende partijen waar je mee samenwerkt.”

Voordelen federatief ecosysteem

De belangrijkste voordelen van een dergelijk federatief ecosysteem voor datadelen zijn:

  • Juiste partijen krijgen toegang tot relevante data: je kunt datadelen met directe relaties, maar ook met relaties van relaties (met de juiste toestemming). Zo kun je ook over ketens heen data delen.
  • Degene die rechten heeft over data blijft in controle: je bouwt vertrouwen op tussen partijen, omdat jij in controle blijft over jouw data. Jij hebt daarop de rechten en hebt controle over de vraag wie onder welke voorwaarde wat met de data mag doen. Dus data kun je niet zonder toestemming verder delen.
  • Geen onnodige data replicatie: doordat verschillende partijen toegang krijgen tot (delen van) dezelfde dataset vanuit de bron, heb je als deelnemende partij de garantie dat je het over dezelfde data hebt en niet werkt met kopieën met versieverschillen.
  • Inspraak in de governance van het ecosysteem: voldoe je als partij aan alle eisen voldoet en kies je om deel te nemen aan het DSGO, dan krijg je inspraak in het beheer en de doorontwikkeling van het federatief ecosysteem.

Deze aspecten, meer over het stelsel en voorbeelden van use cases, vind je terug in de eerste publieke versie.

15 juni tweede Thematafel

Iedereen die hierin geïnteresseerd is en er een belang bij heeft, kan nu via de hiervoor genoemde link de huidige versie van het afsprakenstelsel bekijken. Je kunt ook contact opnemen om betrokken te worden bij de doorontwikkeling. Bauke: “Deze ontwikkeling is een iteratief proces. Dat wil zeggen dat we keer op keer inspraakrondes houden om de inhoud van het stelsel af te stemmen met de markt en verder te ontwikkelen. We mikken erop dat in de zomer van 2024 de ontwikkelingen van het afsprakenstelsel DSGO af zijn.”

De eerstvolgende schriftelijke publieke reviewronde start eind mei en op 15 juni is er een tweede Thematafel Afsprakenstelsel DSGO, waarbij je weer een hele middag mee kunt praten over dit stelsel en de inhoud ervan. DigiGO is daarvoor specifiek op zoek naar technische professionals die zich bezighouden met API-specificaties, naar mensen die verantwoordelijk zijn voor de juiste toepassing van data binnen hun organisatie en naar juristen die mee willen kijken op de juridische aspecten. Houd voor de locatie en tijden de digiGO website in de gaten.

Meer over digiGO en DSGO

logo digigoHet afsprakenstelsel DSGO vormt de kern van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Dit is één van de vier ambities waaraan branchebreed wordt gewerkt via de stichting digiGO. Meer over digiGO en DSGO vind je op www.digigo.nu.