Een sprong naar de toekomst: toekomstbestendig bouwen volgens de normen van 2026

Artikel delen

Als vooraanstaande importeur van houtachtige plaatmaterialen is RET Bouwproducten continu op zoek naar verbeteringen in het assortiment. Vaak ontstaat er vraag naar andere soorten plaatmaterialen omdat de regelgeving is gewijzigd of aangescherpt. Zo moeten houtachtige platen nu bijvoorbeeld voldoen aan de zogeheten E1 norm voor formaldehyde emissie, maar die norm zal per 6 augustus 2026 worden aangescherpt naar E0,5. Dat lijkt ver weg maar deze strengere eis kan een enorme impact hebben op de productieprocessen van met name vezelplaten als spaanplaat en OSB.

Houten plaatmateriaal

Doordat er steeds meer aandacht is voor duurzaam bouwen, waaronder bouwen met hout én een gezond binnenklimaat, heeft het bedrijf een aantal plaatmaterialen aan het assortiment toegevoegd dat inspeelt op die vraag.

ESB Eco is een duurzaam alternatief op vochtwerend spaanplaat en OSB. De vezelplaten worden in Duitsland geproduceerd van 100% vers vurenhout en een emissiearme lijm. De platen zorgen niet alleen voor een gezond binnenklimaat maar bieden op technisch gebied veel voordelen zoals extra dampopenheid, hoge vochtwerendheid en een hoge buigsterkte.

Houten plaatmateriaal

Vita 3-laags Vuren is een mooi alternatief op multiplex en goed toepasbaar in structurele vloeren, wanden en daken. Vanwege het mooie uiterlijk worden de VITA platen vaak toegepast in wanden en daken waarbij ze in het zicht blijven. Ook interieurbouwers passen deze platen steeds vaker toe in bijvoorbeeld meubels of winkelinterieurs.

Zowel de ESB Eco als de VITA platen hebben een extreem lage uitstoot van formaldehyde, een minimale uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) en zijn vrijwel geurloos. Beide platen voldoen al aan de strengere E0,5 norm van 2026. Kortom ideale platen voor een gezond binnenklimaat. En ze zijn bovendien CO2 neutraal geproduceerd.

RET Bouwproducten
www.retbouwproducten.nl