Eenvoudige tips om te kunnen boren in metaal

Artikel delen

Ben je van plan te gaan boren in metaal? Dan is het natuurlijk van belang dat je goed weet wat je doet en wat je nodig hebt. Het boren in metaal is een taak waarbij het juiste gereedschap en de juiste techniek essentieel zijn voor een succesvol resultaat. Metaal is een zeer hard materiaal en daarom verschilt de benadering van boren in metaal aanzienlijk van bijvoorbeeld hout.

Hoe werkt een metaalboor?

Als eerst heb je een metaalboor nodig, deze zijn speciaal voor het boren in metaal. Een metaalboor is ontworpen om door verschillende soorten metaal te boren. De metaalboren zijn gemaakt van speciale staalsoorten die bestand zijn tegen hoge temperaturen en slijtage. Ze hebben meestal een scherpe punt en speciale spiraalvormige groeven die helpen bij het verwijderen van metaal overblijfselen tijdens het boren. Metaalboren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes, wat ze geschikt maakt voor een breed scala aan toepassingen, van eenvoudig huishoudelijk werk tot industriële projecten. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij een webshop zoals Elektramat.

Wat heb je nodig?

Als je begint met het boren in metaal is het handig om eerst altijd met een centerpons te markeren waar je wilt boren. Dit zorgt ervoor dat je voorkomt dat de boor wegglijdt. Als je een groot gat moet boren, kan het handig zijn om te beginnen met een kleinere boor. Bij het boren in metaal is het belangrijk dat je niet met een te hoge toerental boort, laat de boor zijn werk doen. Het is vaak ook handig om boorolie te gebruiken, zodat de boor niet oververhit raakt.

Het mooiste eindresultaat met behulp van een verzinkboor

Naast een metaalboor is het handig om een verzinkboor te hebben, die gemaakt is voor metaal, als je van plan bent om een schroef te plaatsen. Een verzinkboor is een speciale boor die wordt gebruikt om het materiaal weg te boren waar de kop van de schroef in valt. Een verzinkboor is dus geschikt als je wilt dat de kop niet uitsteekt, maar net als de rest van de schroef wilt verzinken in het materiaal. Dit wordt vaak gedaan om de kop van een schroef gelijk met het oppervlak van het materiaal te laten liggen. Hiermee zorg je voor een nette afwerking. Als je een verzinkboor wilt gebruiken is het wel van belang dat je eerst checkt of hij geschikt is voor materiaal waarmee je bezig gaat. Nadat het metaal is geboord, kan de verzinkboor dus worden gebruikt om een geleidelijke inkeping te maken, waardoor de schroefkop stevig in het materiaal ligt zonder uitstekende delen.