Vezelgewas geoogst voor duurzame bouwmaterialen

Artikel delen

In september oogstte BouwBoeren voor de eerste keer de bouwmaterialen van de toekomst. Op 23 hectare grond werd vezelhennep, sorghum en zonnekroon bij enkele boeren in Utrecht en Gelderland van het land gehaald. Deze snelgroeiende natuurlijke grondstoffen herstellen de bodem, zijn klimaatneutraal en je bouwt er gezonde en comfortabele woningen mee die zeer energiezuinig zijn: 75% zuiniger dan de huidige nieuwbouw. Op 28 september liet koning Willem-Alexander zich in het voedselbos van Betuwewind in Geldermalsen het proces uitleggen.

Oogst van vezelhennep.

Oogst van vezelhennep in Meerkerk op het land van BouwBoer Jan Versluis. Straks wordt het gewas onder andere als duurzame isolatie in de bouw toegepast.

Het initiatief BouwBoeren kenmerkt zich door lokale teelt van vezelrijke gewassen die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen als grondstof dienen voor biobased bouwmaterialen. Boeren dragen hiermee bij aan een duurzame oplossing voor veel problemen in ons land, zoals de stikstofcrisis. Tevens hebben ze er zelf een nieuw verdienmodel mee. De BioBased Factory is partner van BouwBoeren en verwerkt met een mobiele installatie de oogst dichtbij de boer tot biobased bouwmaterialen. De gewassen nemen tot vier keer meer CO2 en stikstof op dan hout en groeien vijf keer sneller dan bomen. De kracht zit in de korte keten: boeren-verwerkingscapaciteit-bouwen. De keten is compleet omdat BouwBoeren via de BioBased Housing Solutions ook zelf nieuwe woningen ontwikkelt.

Koning bezocht voedselbos

Koning Willem-Alexander bezocht op 28 september het voedselbos van Betuwewind in Geldermalsen. Enkele duurzame projecten die worden ondersteund door het duurzaamheidsfonds van deze burgerwindcoöperatie presenteerden zich. De initiatiefnemers van BouwBoeren loodsten de koning in 10 minuten door de gehele biobased keten; van zaadje tot woning.

Koning Willem-Alexander liet zich in het voedselbos van Betuwewind in Geldermalsen het proces van BouwBoeren uitleggen.

Koning Willem-Alexander liet zich in het voedselbos van Betuwewind in Geldermalsen het proces van BouwBoeren uitleggen. Naast de koning van rechts naar links Gerlach Velthoven (directeur Betuwewind), Doekle Terpstra (voorzitter Duurzaamheidsfonds Betuwewind), Wout de Wit (BouwBoeren), Patrick Willemse (Biobased Factory) en Luc de Wit (BouwBoeren).

Biobased heeft hoge isolatiewaarde

Op dit moment worden biobased materialen in slechts 5 tot 10% van de bouwprojecten verwerkt. Deze duurzame materialen voldoen aan alle eisen, maar onze wet- en regelgeving is ingericht op het werken met beton- en steenachtige materialen. BouwBoeren verwacht dat er snel een kentering komt ten gunste van een lage footprint.

Luc de Wit van BouwBoeren meent dat de achterstand eenvoudig kan worden ingehaald: “Traditionele bouwmaterialen kosten veel energie om te winnen, te maken en toe te passen. Dit leidt momenteel steeds meer tot een impasse in de bouwwereld. Met natuurlijke vezels en houtachtige delen produceren wij biobased bouwmaterialen met een hoge isolatiewaarde. Ze dragen bij aan een gezond binnenklimaat en zijn opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen die heel snel groeien.”