“Ik zit op mijn plek en doe eindelijk wat ik echt wil”

Artikel delen

Ema Ganović (27) is supersociaal, houdt van wetenschap en geeft niet snel op. Totdat ze na maanden solliciteren, afwijzing na afwijzing voor haar kiezen kreeg. Hoewel haar zelfvertrouwen een dieptepunt bereikte, nam ze een baan aan als magazijnmedewerker en zette stug door. Toen het lot deze ijverige tante samenbracht met Building Heroes vielen alle puzzelstukjes eindelijk op hun plek.

Ema Ganović

Ema Ganović

Ema werd geboren in Kosovo en verhuisde toen ze drie was naar Bosnië. School ging haar goed af en snel kwam ze erachter dat berekeningen en logica haar goed lagen. Op de middelbare school genoot ze van alles wat te maken had met wetenschap. “Al vanaf ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in hoe en waarom dingen worden gemaakt. Ook was ik altijd diep onder de indruk van gebouwen en bruggen.” Dus toen Ema een studiekeuze moest maken, hoefde ze niet lang na te denken en koos ze voor civiele techniek.

Nadat ze haar papiertje behaalde, volgde ze een civiele stage. Maar ze kwam er al snel achter dat Bosnië qua carrièremogelijkheden niet de juiste plek was voor haar. Ema besloot naar Nederland te verhuizen. In eerste instantie niet voor werk, maar voor de liefde. “Het was coronatijd en ik solliciteerde me suf. Vijf maanden lang schreef ik elk bedrijf aan dat ik kon vinden. Ook internationale spelers, maar overal hoorde ik: je moet Nederlands leren.” Toen de moed haar in de schoenen zonk, klopte Ema aan bij Tommy Hilfiger en ging aan de slag als magazijnmedewerker. “De keuze was thuisblijven of geld verdienen. Ik koos het laatste.” Hoewel ze lekker bezig was, bleef er iets aan haar knagen. Ze wilde doen waar ze voor had gestudeerd, maar het vertrouwen was weg. Tot ze een berichtje kreeg van Nilson, recruiter bij Building Heroes.

De aanhouder wint

Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling. Nilson sloeg de spijker op zijn kop toen hij vroeg wat Ema met zo’n opleiding bij een modehuis deed. “Mijn rekeningen betalen, zei ik.” Op de vraag of ze een engineer wilde zijn, antwoordde Ema dan ook volmondig: ja! Nog geen week later had ze haar eerste gesprek bij Hakkers, familiebedrijf en expert binnen de domeinen waterbouw, funderingstechniek en staalbouw. “Ik was onwijs nerveus. Wat nou als ze mijn Nederlands toch niet goed genoeg vinden? De afgelopen jaren had ik veel geoefend, maar toch had ik er weinig vertrouwen in.”

Het gesprek ging vlekkeloos en Hakkers was erg gecharmeerd van haar doorzettingsvermogen en strijdlust. Krap drie weken later kon Ema aan de slag als tekenaar/werkvoorbereider. “Eigenlijk geloofde ik het eerst niet, maar ik ben zo ontzettend dankbaar voor deze kans. Ik zit helemaal op mijn plek en doe eindelijk wat ik echt wil. Ook mijn Nederlands gaat met sprongen vooruit, want ik heb met klem verzocht dat niemand Engels tegen me praat. De technische woorden zijn soms nog wel wat lastig, maar daar komen we vaak wel uit.” Hakkers’ gedachtegoed Maak Het Mogelijk is Ema daarnaast op het lijf geschreven. “Het inspireert me enorm. Ik geloof echt dat alles mogelijk is.”

Klaar voor de start

Ema is dagelijks omringd door een fijn team van jonge en oude collega’s. “Die diversiteit maakt het leuk. Er is hier zoveel ervaring in huis en je kunt zoveel leren van anderen. Hun verhalen zijn motiverend. Bij alles denk ik: dat wil ik ook.” Gelukkig krijgt ze van Hakkers de kans en de vrijheid om haar dagen in te delen hoe ze wilt. “Het is heel flexibel allemaal. Als ik naar een projectlocatie wil, wordt dat alleen maar aangemoedigd. Tijdens zo’n bezoek leer ik niet alleen het plan, maar ook de mensen kennen. Ik luister graag naar de verhalen van iemand die met z’n handen bezig is.”

Het duurde even, maar uiteindelijk vond Ema haar plek. “Ik ben niet iemand die zomaar opgeeft, maar ik was zo gedemotiveerd. Een ander land, een andere cultuur en niet te vergeten een andere taal. Toch zette ik door en kijk waartoe dat heeft geleid. Ik geef elke dag 10.000 % en ben nog lang niet uitgeleerd.” Het perfecte startpunt voor een glansrijke carrière als je het ons vraagt.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.