Waarom een luchtdicht dak cruciaal is

Artikel delen

Bij nieuwbouw en renovatie wordt vaak de focus gelegd op de isolatiewaarde van het dak. Belangrijk hierbij is ook de aandacht voor luchtdichte voorzieningen voor aansluitdetails en doorvoeren. Hierdoor kan er een betere bouwkwaliteit worden gegarandeerd.

Het aanbrengen van luchtdichtingsmateriaal.

Enkele voordelen van een luchtdicht dak zijn bijvoorbeeld:

 • Energie-efficiëntie:
  Een luchtdicht dak zorgt voor vermindering van het energieverbruik.
 • Voorkomt vochtproblemen

Wanneer warme lucht uit de woning door het dak ontsnapt, kan het condenseren. Dit kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmel en houtrot, wat de structuur van het dak kan aantasten.

 • Verbeterde luchtkwaliteit
  Door het voorkomen van ongecontroleerde luchtstromen van buiten naar binnen, kan de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk verbeterd worden.
 • Verhoging van het wooncomfort
  Een luchtdicht dak helpt bij het handhaven van een constante, comfortabele binnentemperatuur door het elimineren van tocht en koude plekken. Hierdoor ontstaat een aangenamer binnenklimaat.
 • Geluidsreductie
  Luchtdichte daken kunnen ook helpen om externe geluiden, zoals verkeerslawaai of geluiden van buitenaf, te verminderen, wat bijdraagt aan een stillere en rustigere woonomgeving.
 • Duurzaamheid van de constructie

Een luchtdicht dak verlengt de levensduur van de woning door de blootstelling aan vocht en temperatuurschommelingen te verminderen.

Details bij de nok van het dak, de onderlinge verbindingen van dakelementen, zijn kritische punten.
Celdex heeft belangrijke ‘luchtdicht bouwen’ details ontworpen die hierbij kunnen helpen. Pre-Seal Soft wordt door zijn eenvoudige comprimeerbaarheid veel toegepast bij de elementaansluitingen. Voor de muurplaat is PVC 124 ontwikkeld. Doordat het product een glijfolie heeft aan de bovenzijde, kunnen de dakelementen heel eenvoudig worden gepositioneerd.

Goede aandacht voor luchtdichte dak-details zorgt voor een betere bouwkwaliteit, een lager energieverbruik en verhoging van het wooncomfort!