5 tips voor het plaatsen van een doorstroomboiler
Een doorstroomboiler is een ideale oplossing voor snel en efficiënt warm water in huis. In tegenstelling tot traditionele boilers die water opslaan en constant verwarmen, warmt een doorstroomboiler alleen water op wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt energie en ruimte bespaart. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten als je een doorstroomboiler plaatst. We zetten vijf belangrijke punten op een rij.
1. Kies de juiste capaciteit
De capaciteit van de boiler bepaalt hoeveel water het apparaat kan verwarmen per minuut. Voor een keuken, waar je doorgaans minder warm water nodig hebt, volstaat een kleinere doorstroomboiler. Maar als de boiler gebruikt gaat worden voor een douche of bad, heb je een model met een grotere capaciteit nodig. Let er dus op dat vooraf bepaald wordt hoeveel waterpunten er tegelijk gebruik gaan worden en hoeveel warm water daarvoor nodig is. Je kunt doorstroomboiler kopen in diverse formaten.
2. Plaats de doorstroomboiler dicht bij het waterpunt
Een doorstroomboiler verwarmt water op het moment dat je de kraan opendraait. Dit betekent dat de afstand tussen de boiler en het waterpunt van invloed is op hoe snel het warme water uit de kraan komt. Hoe korter de afstand, hoe sneller je warm water hebt. Daarom is het aan te raden om de doorstroomboiler zo dicht mogelijk bij de kraan, douche of wastafel te installeren waar je het meeste gebruik van maakt. Kies dus een strategische plaats voor de boiler, bijvoorbeeld in een kastje direct onder de gootsteen of in de buurt van de douche.
3. Check de elektrische aansluiting
Een doorstroomboiler werkt meestal op elektriciteit en sommige modellen hebben een hoger vermogen nodig dan een standaard stopcontact kan leveren. Voor boilers met een hoog vermogen is vaak een krachtstroomaansluiting nodig. Voordat je een boiler aanschaft, is het belangrijk om te controleren of de woning over de juiste elektrische aansluiting beschikt.
4. Let op de waterdruk
Een doorstroomboiler heeft een minimum waterdruk nodig om goed te functioneren. Dit komt omdat het apparaat het water alleen kan verwarmen als er voldoende druk is om het water door de boiler te laten stromen. Voor de meeste doorstroomboilers is een waterdruk van minimaal 1 tot 2 bar nodig. Vooral bij wat oudere woningen kan het zijn dat die druk lager ligt en dan zal dus eerst dat probleem verholpen moeten worden.
5. Zorg voor regelmatig onderhoud
Net als andere apparaten in je huis, heeft ook een doorstroomboiler regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven werken. Kalkaanslag kan een probleem worden, vooral in regio’s met hard water. Dit kan de efficiëntie van de boiler verminderen en de levensduur verkorten. Het is daarom belangrijk om de boiler jaarlijks te controleren en schoon te maken om kalkaanslag en andere problemen te voorkomen. Zo wordt de levensduur verlengd.