In de spotlight

Producten

Hier tropisch hout kiezen, daar tropisch bos beschermen

De keuze voor tropisch hardhout in onze bouwprojecten draait natuurlijk om de unieke kwaliteiten van het materiaal. Het levert uitzonderlijke prestaties in kozijnen, gevels en galerijen. Toch is er vaak terughoudendheid om voor tropisch hout te kiezen—het komt van ver, en zijn er niet grote risico’s voor die kwetsbare bossen? Nieuw onderzoek geeft echter een frisse kijk op deze vragen. De conclusie: als de herkomst duurzaam is, draagt onze keuze voor tropisch hout direct bij aan het behoud van bossen én de bescherming van bedreigde diersoorten.

Houtbouw met verantwoord hout

Hout is in potentie een zeer milieu- en klimaatvriendelijk bouwmateriaal. Maar de herkomst maakt het verschil. Alleen als de oogst plaatsvindt zonder schade aan het bos en zijn bewoners, kunnen we hout als duurzaam beschouwen. Anders is het simpelweg niet milieuvriendelijk.

Onderzoek: maakt FSC een verschil?

Begin dit jaar publiceerde de Universiteit Utrecht, in opdracht van het WWF, een studie onder leiding van bioloog Joeri Zwerts. Hij onderzocht zeven FSC-gecertificeerde bossen in Gabon en Congo en vergeleek die met zeven niet-gecertificeerde gebieden. Met meer dan driehonderd cameravallen en ruim een miljoen foto’s van gorilla’s, bosolifanten, luipaarden en andere zoogdieren, werd de biodiversiteit geanalyseerd. De conclusie? FSC-bossen kennen een aanzienlijk hogere soortenrijkdom dan niet-gecertificeerde gebieden.

“Deze onderzoeksresultaten zijn ongelooflijk goed nieuws voor tropische bossen en de prachtige en bedreigde diersoorten die er leven, zoals bosolifanten. Dit onderzoek laat zien dat je als bouwbedrijf of consument het verschil kunt maken en dat duurzaam bosbeheer werkt”, aldus Jaap van der Waarde van WWF.

Duurzaam bosbeheer

En hoe zit het met de afstand?

Ook al is bewezen dat de keuze voor FSC-gecertificeerd hout uit tropische bossen een positieve impact heeft, blijft de vraag of het verantwoord is om hout van zo ver weg te halen. Mark Kemna van FSC Nederland begrijpt die kritische blik: “Transport heeft natuurlijk impact. Maar het is belangrijk om naar de feiten te kijken. Niet alleen de afstand telt, maar ook het vervoersmiddel. Scheepstransport is per kilometer veel minder vervuilend dan vervoer per vrachtwagen. Heb je ooit een vrachtwagen met 8000 containers gezien? Tropisch hout wordt per schip vervoerd, waardoor de milieu-impact relatief laag is vergeleken met Europees hout dat vaak per vrachtwagen uit Scandinavië komt.

Meer weten over tropisch hout?

Neem eens een kijkje op het platform hierhoutdaarbos.nl. Hierop staat uitgebreide informatie en de meest gestelde vragen over tropisch houtgebruik. Hiermee wil FSC Nederland het bewustzijn over de rol die ieder individu, ook jij, kan hebben met betrekking tot bosbescherming vergroten. Want door FSC-gecertificeerd tropisch hout te kiezen, draag je concreet bij aan de strijd tegen ontbossing, een strijd die dichterbij is dan het lijkt.

FSC Nederland
www.fsc.nl

BouwTotaal