Subsidieregeling vouchers digitale vaardigheden verlengd

De jeugd van tegenwoordig groeit op met smartphones en tablets. Een formulier digitaal invullen en ondertekenen, is voor hen vaak een fluitje van een cent. Dat geldt niet voor alle werknemers in de Bouw & Infra. Help juist die medewerkers door een cursus over het omgaan met digitale vaardigheden aan te bieden. Volandis heeft de subsidieregeling voor diverse cursussen over digitale vaardigheden verlengd tot en met 31 december 2025.

Dit artikel is geschreven door onze kennispartner Volandis, een kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid

Man op zijn mobiel

De regeling vouchers digitale vaardigheden is bedoeld om te stimuleren dat werknemers in de Bouw & Infra digitale basisvaardigheden beter beheersen. Na het volgen van een cursus of opleiding zijn werknemers beter in staat om een computer, tablet of smartphone te gebruiken. Zij kunnen hierop zelfstandig de meest voorkomende handelingen verrichten. Dit zorgt ervoor dat zij ook in hun privéleven met meer plezier gebruik kunnen maken van digitale middelen.

Wat zijn digitale vaardigheden?

Denk aan het maken van een digitaal boodschappenlijstje of het doen van belastingaangifte. Hierdoor wordt het voor hen veel makkelijker om mee te komen in een samenleving die steeds digitaler wordt. Daarnaast kunnen ze ook makkelijker omgaan met de verregaande automatisering op de bouwplaats. Zo worden er steeds vaker autonome machines gebruikt. Bijvoorbeeld in combinatie met ERP-software. Dit zijn zelfrijdende machines die gebruikt kunnen worden om materialen over het werkterrein te vervoeren en zware voorwerpen te verplaatsen.

Wat houdt de subsidieregeling in?

Werknemers kunnen na 1 januari 2025 in aanmerking komen voor een voucher digitale vaardigheden van maximaal € 500. Met deze voucher kan een cursus of opleiding digitale vaardigheden worden gevolgd bij een door Volandis gecontracteerde opleider. Voorwaarde hiervoor is dat de werknemer de opleiding volgt binnen zes maanden na afgifte van de voucher.

Werkende man

Hoe meld je je aan voor een cursus?

Het is voor werkgevers ook mogelijk om de training naar je bedrijf te halen. En zo meerdere werknemers tegelijkertijd te scholen met een incompanytraining. Informatie over aanmelden voor de persoonlijke training en incompanytraining is te vinden op de Volandis-website.

Praktijkvoorbeeld Schagen Groep

Een gebrek aan basisvaardigheden van werknemers kost bedrijven jaarlijks veel omzet en het kost mensen levensgeluk. Binnen de Schagen Groep is er een werkgroep basisvaardigheden opgezet die zich richt op het vergroten van het bewustzijn rondom beperkte basisvaardigheden. Het doel is om in te zetten op het verbeteren van het welzijn van hun werknemers. De impact op het gebied van beperkte basisvaardigheden uit zich bijvoorbeeld in het niet goed kunnen omgaan met digitale facturen. Dat leidt tot betalingsachterstanden en zorgt voor veel stress.

Juist daarom is het belangrijk om beperkte basisvaardigheden onder je personeel aan te pakken. Het probleem blijft echter vaak verborgen en speelt dus meer dan je denkt. Achter de opmerking “Kun jij even kijken? Ik heb mijn bril niet op” zul je bijvoorbeeld niet snel wat zoeken. Maar hoe maak je dit soort problemen zichtbaar? En hoe kan je met kleine ingrepen al vooruitgang boeken? Schagen Groep ging ermee aan de slag, en met succes! Door kleine stappen te zetten, investeer je als werkgever niet alleen in je medewerkers, maar ook in de toekomst van je bedrijf.