Cassettevloer vervangt oude houten vloeren

Artikel delen

Steeds vaker worden in renovatieprojecten houten begane grondvloeren vervangen door speciale renovatievloeren. Havebo ontwikkelde onlangs een nieuwe cassettevloer: compleet geprefabriceerde elementen die de ruimte van wand tot wand in één keer overspannen.

Bij Nul-op-de-Meter woningen wordt al snel gedacht over toepassing van zonnepanelen, dubbel glas of geïsoleerde daken, maar er is ook veel te besparen met een goed geïsoleerde vloer. Op deze trend speelt Havebo in met de ontwikkeling van een nieuw product, de Cassettevloer 6.2. Deze vloer biedt een perfecte uitkomst om een luchtdichte aansluiting te creëren.
 

De vloerelementen zijn eenvoudig door één man te tillen. Dit gebeurt door middel van zuignappen die goed grip bieden.

In juni is het bedrijf gestart met de renovatie van vier woningen in Bierum in Groningen, in opdracht van Geveke Bouw & Ontwikkeling. De cassettes waren een dag voordat de renovatie begon, op de bouwplaats geleverd. Zo kon de renovatie keurig op tijd beginnen.
 

Voor het opleggen van de vloerelementen worden – na het verwijderen van de oude vloer – hoeklijnen aan de wanden bevestigd, met daarop zelfklevend vilt.

 

Nieuw vloersysteem

‘De SL-combinatievloer is een vloersysteem voor vervanging van begane grondvloeren, dat wij al langer in ons assortiment hadden’, vertelt Luuk Willems, afdeling marketing bij Havebo B.V. ‘Dit is een vloersysteem dat – zoals meerdere systemen op de markt – bestaat uit losse liggers en vulelementen. De SL-combinatievloer wordt gefabriceerd door Meilof Riks B.V. Echter: voor meer seriematige projecten wilden we een systeem ontwikkelen met zo min mogelijk handelingen. Dat bovendien ook nog eens licht van gewicht moest zijn. Daarom hebben we met Meilof Riks B.V. een nieuw product ontwikkeld.’
Het resultaat is de Cassettevloer 6.2. Waarbij de 6.2 staat voor de (standaard) hoge Rc-waarde van 6,2 m2K/W. Want dat was een derde voorwaarde voor de ontwikkeling van een nieuwe vloer. De Cassettevloer 6.2 bestaat uit 250 mm dikke elementen met een kern van EPS en een stalen pantser, dat is voorzien van een Magizinc® beschermlaag. De kern van EPS zorgt niet alleen voor de hoge isolatiewaarde, maar ook voor het relatief lage gewicht: bij de (standaard) breedte van de cassettes van 700 mm wegen deze slechts 8,5 kg per strekkende meter. De cassettes zijn in elke lengte beschikbaar en worden op maat van de overspanning geleverd.
 

De messing- en groef-zijdes zorgen ervoor dat de vloer extra luchtdicht is en zorgen ook voor stijfheid en comfort van de vloer.

 

Eenvoudig te monteren

‘Het systeem is uitermate geschikt voor renovatiedoeleinden vanwege de eenvoudige en snelle werkwijze. Bewoners willen meestal zo snel mogelijk hun woning weer in en deze vloer maakt dat mogelijk’, aldus Willems. ‘In slechts enkele stappen kan deze vloerrenovatie worden uitgevoerd. Allereerst wordt de bestaande begane grondvloer verwijderd. Dan worden de Havebo hoeklijnen gemonteerd op de juiste hoogte en wordt er zelfklevend vilt op deze hoeklijnen aangebracht, vooral ter verbetering van de contactgeluidsisolatie. Eén voor één worden dan de cassette-elementen op de hoeklijnen geplaatst en als het vloerveld compleet dicht ligt (dankzij een uitgekiend legplan), komen er nog underlaymentplaten op de vloer. Dit zorgt voor een uitstekend loopcomfort; de complete vloer is te realiseren in één dag.’
De underlayment zorgt voor een vlakke ondervloer, waarop het ook mogelijk is om vloerverwarming aan te brengen. Door deze platen gaat het bovendien om een droog systeem: alle elementen zijn weer los te koppelen voor hergebruik. De Cassettevloer is daardoor ook uitermate geschikt voor houtskeletbouw, prefabwoningen en semipermanente woningen.
 

Ook het maken van sparingen op de bouwplaats is nog mogelijk evenals eventuele andere bewerkingen aan de vloerelementen.

 

Bescherming tegen corrosie

De stalen platen van de Cassettevloer zijn voorzien van een MagiZinc® beschermlaag. Dit is een op zink gebaseerde metallische coating met een toevoeging van magnesium en aluminium. Toegepast boven vaak vochtige kruipruimtes biedt (vooral) de onderzijde van de platen zo extra bescherming tegen corrosie. Ook de hoogwaardige stalen hoeklijnen van Havebo zijn extra beschermd: hierbij gaat het om een Magnelius beschermlaag. Deze beschermlaag biedt een tien keer betere bescherming tegen corrosie dan verzinkt staal.