Houten spijkers voor pneumatische verwerking

Artikel delen

Houten spijkers? Ik denk direct aan houten kindergereedschap met felle kleurtjes. Maar nee, dit betreft toch echt houten spijkers voor het ecologisch en onzichtbaar bevestigen van hout bij de afbouw, CLT-elementen en meubels. Ook vlonders en schuttingen zijn er prima mee te bevestigen. BouwTotaal gaat op bezoek bij Press Hechttechniek om meer te weten te komen over deze primeur in de bouw.

Tekst & beeld: Frank de Groot

Op tafel staat een coil (rol) met circa 170 koploze houten spijkers met de naam LignoLoc®. Net tandenstokers, maar dan een stuk dikker en gemaakt van beukenhout. Het hout is onder hoge druk geïmpregneerd met hars, waardoor het bijzonder stabiel wordt. De treksterkte is zelfs vergelijkbaar met aluminium (circa 250 N/mm2). “Je kunt deze nagel met een hamer in hout slaan. Maar dan is de hechting tussen nagel en hout niet optimaal. Het geheim zit in de verwerking met een pneumatische coilspijker-machine”, zegt Bert Ros. Hij is directeur en oprichter van Press Hechttechniek BV in Deventer.

De houten spijker vormt na het inschieten een geheel met het omliggende hout.

Wat is het geheim, willen we weten. “Door de grote snelheid en kracht waarmee de machine de houten spijker in het hout schiet, in combinatie met het ruwe oppervlak van de spijker, ontstaat veel wrijvingswarmte. Door die vrijkomende warmte versmelt het lignine in de houten spijker met het omliggende hout. Hierdoor vormt de spijker na aanbrengen één geheel met het hout.”

 

De voordelen

Maar wat is het voordeel van een houten spijker? “Doordat de houten spijker na het inschieten één geheel vormt met het omliggende hout, ontstaat een ijzersterke verbinding. Deze is niet gevoelig voor trillingen, en dergelijke. Daarnaast kun je de spijkerkop geheel wegwerken. Wanneer je deze iets boven het oppervlak laat uitkomen, schuur je hem mooi vlak weg. We kunnen de spijker ook in kleur leveren, zodat je ook na het schuren niets meer ziet”, aldus een enthousiaste Ros.
Voorboren hoeft volgens hem bij normale houtsoorten ook niet meer en de CO2-belasting van deze verbinding is minimaal. Vochtindringing bij spijker- en schroefverbindingen is verleden tijd en tot slot ontstaan er geen koudebruggen of corrosiesporen.

Luchtgereedschap

Fasco ontwikkelde een coil-spijker-machine speciaal voor houten spijkers

Wie de houten spijkers wil verwerken heeft dus een pneumatische coilspijker-machine nodig. Spreekt dat de Nederlandse vakman wel aan? Volgens Bert Ros neemt de belangstelling voor pneumatisch gereedschap bij aftimmerwerk alleen maar toe: “Het voordeel van pneumatisch gereedschap is de snelheid van werken en het geringe gewicht. Je kunt er spijkers, schroefspijkers, nieten, krammen, brads en pins mee verwerken. Vooral bij de coilspijker-machines speelt mee dat je ze kunt laden met een paar honderd spijkers op een rol. Hierdoor kun je lang doorwerken. Bovendien zijn er machines die geschikt zijn voor een enorme variatie aan spijkers. Denk aan diverse lengten, dikten, materialen, koptypen en keuze uit draad- of plastic gerold.”

Wat verder meespeelt is dat de prijzen van pneumatisch gereedschap volgens Ros enorm zijn gedaald: “Een aantal jaar geleden betaalde je 500 euro, maar tegenwoordig kunnen wij al coilspijkermachinesleveren onder de 200 euro, excl. BTW. Je hebt wel een compressor nodig, maar die zijn ook veel compacter geworden. Vroeger waren ze 30 tot 40 liter, maar tegenwoordig hebben we 2 cilinder compressoren met een tank van 5 tot 6 liter en met meer vermogen. Tot slot zijn de slangen veel flexibeler geworden.”

 

Ontstaan houten spijker

Het idee voor de houten spijker is afkomstig van de Beck Fastener Group uit Oostenrijk. Dit bedrijf had al eerder de ‘Scrail®’ ontwikkeld. Dit is een spijker met schroefdraad die in het hout wordt geschoten met een pneumatische spijkermachine. Deze spijkerschroef bereikt daarmee een minimaal 80 procent hogere hechting dan traditionele schroeven. Voordeel is daarnaast dat deze spijkerschroeven gewoon weer met een schroevendraaier zijn te verwijderen. “Dit systeem is onder meer een ideale oplossing voor de vervanging van al die asbestdaken op schuren. Een nieuwe geprofileerde dakplaat hoef je dan niet voor te boren. Je schiet de speciale ‘Roofloc Scrail’ er in één keer in. De kop kan daarbij in iedere gewenste kleur worden geleverd. Deze speciale spijker is daarmee ook geschikt voor metalen gevelbekledingen op hout. Snel werken en muurvast: dat is de trend.”

‘Is er geen houten spijker mogelijk?’, was hierna de uitdagende gedachte bij Beck. Al in de Middeleeuwen werden houten gebinten met onder meer houten deuvels verbonden. Maar een houten deuvel is te zacht en te groot voor hedendaags gebruik. Uiteindelijk is men er in geslaagd om een houten spijker van beukenhout te maken die wel slank en slagbestendig is. Beukenhout heeft daarbij het voordeel dat de celstructuur door de rechte groei, behoorlijk homogeen is. Producent Fasco uit Italië, onderdeel van de Beck Fastener Group, ontwikkelde speciaal voor de houten spijkers een coilspijker-machine.

Technische gegevens

De houten spijkers hebben een diameter van 3,7 mm en lengte van 50 t/m 65 mm. “Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van dunnere spijkers”, merkt Ros op. De spijkers worden plastic gerold geleverd met een capaciteit van 170 tot 4.000 spijkers. De spijkers worden aangebracht met de speciale Fasco coilspijker-machine.
De nieuwe spijkers komen in Nederland vanaf 1 oktober in de handel. “De kosten liggen nu nog boven die van RVS-spijkers. Maar zodra de vraag groter wordt, gaat die prijs zakken. Ik hoop over twee jaar de kostprijs onder die van RVS-spijkers te hebben. En dan krijg je alle voordelen er gratis bij”, merkt Ros op.