Nieuwe betondakpan: wel de kracht niet de kilo’s

Artikel delen

Een betonnen dakpan weegt gemiddeld 42 kg per m2. Monier is er in geslaagd een zeer sterke en lichte betonnen dakpan te ontwikkelen met een gewicht van minder dan 30 kg per m2: de Aerlox. De dakpan is zo’n 30% lichter en heeft dezelfde sterkte en duurzaamheid als de gemiddelde betondakpan. Deze lichtgewicht maakt het werk voor de dakdekker makkelijker en sneller, bespaart op de dakconstructie en betekent minder transport. De milieuvriendelijke Aerlox is voor het dak een grote sprong voorwaarts in betontechnologie.

De Aerlox betondakpan is 30% lichter dan de gemiddelde betondakpan en heeft dezelfde sterkte en duurzaamheid. De dakpan heeft een open structuur die sterkte geeft. Aerlox is een technologische ontwikkeling van Monier Technisch Centrum laboratoria

Licht in gewicht betekent een besparing op de dakconstructie en meer dakpannen per transport, dus minder logistiek en minder milieubelasting. Dat hij lichtgewicht is heeft nog een ander groot voordeel: de dakdekker kan de Aerlox eenvoudiger, sneller en met minder fysieke belasting verwerken.
Dakpannen van beton zijn een aparte klasse als het om duurzaamheid gaat. Van alle producten voor hellende daken zorgen betonnen dakpannen voor de minste milieubelasting. Ze leveren niet alleen 80% minder CO2-emissie op, maar ze nemen ook 10 à 15% van de uitstoot die ontstaat bij productie zelf weer op. Daar komt bij dat betondakpannen aan het einde van hun levenscyclus weer gerecycled kunnen worden (cradle to cradle).

Monier
www.monier.com