fbpx

2018: nieuwe recycle-verplichting voor consumentenarmaturen

Artikel delen

Spaarlampen, tl-buizen en ledlampen: ze gaan lang mee, maar vroeg of laat komen ze een keer aan het eind van hun levensduur. Ze mogen dan echter niet zomaar worden afgedankt, maar moeten gescheiden worden aangeboden voor recycling.

Een groot deel van de materialen die verwerkt zijn in een energiezuinige lamp kan namelijk worden teruggewonnen. Dat geldt overigens óók voor professionele lichtarmaturen. Die vallen daarom onder dezelfde wettelijke regeling.

LightRec Nederland is verantwoordelijk voor de inzameling van deze nuttige afvalstroom. Samen met haar uitvoeringsorganisatie Wecycle heeft LightRec daartoe een inzamelstructuur opgezet. Zo staan er speciale inzamelbakken in bouwmarkten, technische groothandels maar ook in supermarkten. Daarin kan iedereen kapotte lampen kwijt.

De kosten van deze landelijke inzamelstructuur worden uiteindelijk gedragen door de producenten en importeurs van energiezuinige lampen. Zij betalen als deelnemer aan LightRec een klein bedrag over iedere lamp die ze op de markt brengen.

Circulaire economie
Vanaf de zomer in 2018 wordt deze wettelijke regeling uitgebreid. Niet voor lampen, maar wel voor armaturen. Ook gewone consumentenarmaturen moeten dan worden aangeboden voor recycling. Sfeerlampen, leeslampen, keukenspotjes, klein of groot: alles moet worden ingezameld en gerecycled. Zo zetten we langzaam de steeds grotere stappen naar een circulaire economie.

Voor retailers die inkopen via een of meerdere groothandels verandert er niet zoveel. Dat geldt echter niet voor bedrijven die zélf lampen voor huishoudelijk gebruik of (consumenten- armaturen produceren of importeren. Zij vallen straks onder de wettelijke regeling en moeten zich dus aanmelden bij LightRec Nederland voor opgave van het aantal verkochte exemplaren. Dat kan nu al. Meer weten? Kijk op https://www.lightrec.nl/producenten-/-importeurs/ en klik op aanmelden.