fbpx

China bouwt grootste ‘luchtreiniger’

Artikel delen

In de Chinese stad Xian is de grootste luchtreiniger ter wereld in gebruik genomen. Een toren van zo’n 100 meter hoog, “heeft de lokale luchtkwaliteit al aanzienlijk verbeterd,” aldus Cao Junji, lead engineer van het project.

Volgens Junji een project dat een waardevol wapen kan worden in het gevecht tegen luchtvervuiling. Een groot probleem in het Aziatische land. “De toren kent geen gelijke qua grote en de resultaten zijn zeer bemoedigend,” aldus de engineer. De vervuilde lucht wordt opgevangen in kassen aan de voet van de toren. Hier wordt de vervuilde lucht met behulp van zonne-energie opgewarmd, waarna deze opstijgt in de toren. In de toren wordt de lucht middels verschillende filters gezuiverd.

Foto: South China Morning Post and Colin Capelle/Flickr

Foto: South China Morning Post and Colin Capelle/Flickr

Omdat Xian als het gaat om verwarming grotendeels afhankelijk is van kolen, kan de smog gedurende de koude wintermaanden erg dik worden. Ondanks de geringere aanwezigheid van zonne-energie in de winter, wordt middels een speciale coating hetgeen aan zonne-energie aanwezig is effectief opgenomen met als resultaat dat de toren het hele jaar door de smog te lijf gaat.

De resultaten worden in beeld gebracht via diverse monitoring stations. Cao Junji en zijn team ondervonden dat de gemiddelde reductie van PM2.5 deeltjes – de meest schadelijke deeltjes in smog – met 15 procent is toegenomen gedurende zware luchtvervuiling. Junji geeft aan dat het gaat om initiele resulaten, meer resulaten en details worden in het voorjaar verwacht.

Foto: South China Morning Post and Colin Capelle/Flickr

Bron: South China Morning Post