Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Kleurrijke ‘prefab school’ gebouwd in 13 maanden

Toen architectenbureau Crossboundaries in Tokio werd gevraagd om de Jinlong School te ontwerpen, kreeg het een uitdaging voorgeschoteld. Het budget was beperkt en de geplande openingsdatum lag slechts 13 maanden verderop. Om de krappe deadline te halen zette het bureau in op prefab. Een lokale fabriek in Shenzen werd ingeschakeld om het grootste deel van de bouw van de school te prefabriceren. Prefabricage stelde de architecten niet alleen in staat om binnen het budget de deadline te halen, ook werd het bouwafval ter plaatse tot een minimum beperkt.

De Jinlong School werd in januari dit jaar opgeleverd en bestaat uit onder andere uit 36 klaslokalen, slaapzalen, sportfaciliteiten, een kantine, kantoorruimte, een theater en een bibliotheek. Dit allemaal op een compact terrein van slechts 16.000 vierkante meter. Na een ontwerpperiode van vijf maanden vond de bouw plaats van november 2018 tot augustus 2019; ongeveer 75% van het project gebruikte geprefabriceerde componenten. De campus is gemaakt om het tekort aan openbare scholen in Shenzhen te verminderen en zal naar verwachting in 2025 aan 1.620 studenten onderwijs
bieden inschrijven.

Om te laten zien dat prefab-architectuur niet saai hoeft te zijn, creëerden de architecten een dynamische gevel onderbroken door verschillende kleuren en ramen van verschillende afmetingen. Gele accentkleuren werden gebruikt om gemeenschappelijke ruimtes te accentueren, terwijl de kleur blauw circulatieruimten zoals gangen en trappenhuizen aangeeft. De slaapzalen en klaslokalen zijn voornamelijk opgebouwd uit prefab componenten. De openbare ruimtes, zoals de atletiekbaan in het hart van de campus, zijn grotendeels met conventionele technieken gerealiseerd.

“We waren erg geïnteresseerd om dit project aan te gaan. Om binnen al die beperkingen een menselijke, mensgerichte school te creëren en tegelijkertijd toch zo creatief mogelijk te zijn maakt het tot een schitterende uitdaging. Het is naast een school ook een voorbeeldige casus geworden als het gaat om prefab als oplossing voorsnel groeiende steden,” aldus Hao Dong, Partner bij Crossboundaries.

BouwTotaal