fbpx

Gemeenten ondertekenden MRA akkoord tijdens Duurzaam Gebouwd Congres

Artikel delen

De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam hebben een grote stap gezet op weg naar een aardgasvrije toekomst. Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit tot de bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Dat staat in een intentieovereenkomst die de gemeenten op 1 februari ondertekenden tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie.

Doelen MRA-samenwerking

Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de woningbouwopgave. De totale behoefte is 230.000 woningen tot 2040 en de versnelling bedraagt 60.000 woningen van 2017 tot en met 2020. Dat betekent de bouw van gemiddeld 15.000 nieuwe woningen per jaar tot 2020 en bijna 10.000 per jaar tot 2040. Met het oog op de energietransitie moeten vanaf nu zo veel mogelijk van deze woningen aardgasvrij worden opgeleverd, waarbij de markt wordt uitgedaagd om energieleverende woningen te realiseren.

Geen onderlinge concurrentie

Het initiatief voor deze intentieovereenkomst is van start gegaan onder regie van de Haarlemse wethouder Cora-Yfke Sikkema en de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho. ‘Regionale samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam heeft veel voordelen boven een lokale aanpak, zegt gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland. ‘Door de regionale aanpak wordt een aardgasvrije ontwikkeling van nieuwbouwwoningen gestimuleerd zonder dat gemeenten elkaar daarbij onderling beconcurreren. Ontwikkelaars zullen niet de behoefte voelen om naar andere gemeenten in de regio te gaan, omdat het beleid overal gelijk is.’

Besluit Tweede Kamer

De intentieovereenkomst sluit mooi aan op het besluit dat de Tweede Kamer dinsdag 30 januari 2018 nam om de gasaansluitplicht voor nieuwbouw uit de wet te schrappen. De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken dus al direct samen aan de uitvoering van dit besluit.

Duurzaam Gebouwd Congres

De 9e editie van het Duurzaam Gebouwd Congres was een groot succes! “Iedere Nederlander vindt dat we van gas los moeten.” Met deze woorden opende wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer zijn presentatie tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2018. Aedes- voorzitter Marnix Norder pleitte in zijn presentatie voor het volgende “Hou één doel voor ogen en ga daarvoor.” De Circulaire Ring, WoCo25, Gouden Kikker en de publieksprijs werden achtereenvolgens in de wacht gesleept door gemeente Haarlemmermeer, Woonstichting ‘thuis, Waterschap Zuiderzeeland en Patch22. Houd de website van het congres in de gaten voor het terugblikverslag.