“Tellerkopschroeven doen houtdraadbouten vergeten”

Artikel delen

De wereld van houtbouw constructies verandert. Vroeger hadden we steeksleutels of een dopsleutsel voor het vastdraaien van zeskantige houtdraadbouten. Of we gebruikten slotbouten met ring en moer voor het monteren van houten staanders aan dakgordingen. Tegenwoordig vinden we dit tijdrovend en kiezen we voor tellerkopschroeven. Wat zijn tellerkopschroeven nu precies? Jesse Keize van schroevengroothandel Wovar legt het ons uit.

Jesse vertelt: “De tellerkopschroeven hebben een grote kop en daardoor een goede trekkracht. De verwerkingssnelheid zit in de Torx40 kop. Met deze speciale kop heeft uw bitje veel meer grip. Met een sterke accuboormachine uw houtschroeven verwerken gaan nu eenmaal veel sneller dan een dopbit of steeksleutel. Daarbij beschadigt uw schroefkop minder snel en dat vermindert weer de kans op oxideren.

 

Dankzij het snijpunt glijden deze schroeven soepel in hout. In Lariks en Douglas houtbouw zien we dan onze klanten voor geel verzinkt kiezen. Tegenwoordig ook verkrijgbaar in grijs verzinkt. Ook zijn tellerkopschroeven in roestvrijstaal verkrijgbaar. Diegene moet genoegen nemen met net iets minder sterkte. Wel is de RVS variant zeer geschikt voor buiten. De tellerkopschroeven in de maat 80, 100 en 120 mm zijn het meest populair. Dergelijke Torx schroeven met grote kop zijn bij schroevengroothandel Wovar in lange lengtes tot 300 mm verkrijgbaar.”

Door de grote kop worden de tellerschroeven ook wel schotelkopschroeven genoemd. Andere benamingen zijn lenskopschroef en houtbouwschroef.

Bekijk hier de website van Wovar.