Brandveiligheid voor alles

Artikel delen

Voordat je gaat bouwen of renoveren moeten wij als bouw- en vastgoedsector nadenken over de daadwerkelijke risico’s. Met elkaar een plan maken om een gebouw brandveilig te maken. Zorgen voor de (brand)veiligheid van gebouwgebruikers. Daarbij wordt ook gekeken wat veiligheid betekent voor de waarde van een gebouw, want dat wordt nogal eens onderschat. Brandveiligheid in gebouwen is voor veel opdrachtgevers, taxateurs en verzekeraars geen belangrijk onderwerp. Dit terwijl duurzaamheid wél vaker in vastgoed- en waardeanalyses wordt meegenomen als een must have.

Brandveiligheid als ambitiepunt

Opdrachtgevers geven aan dat ze een brandveilig gebouw willen, maar vaak voldoet het alleen aan wet- en regelgeving. Niet minder, maar zeker ook niet meer. Ze zien brandveiligheid als een noodzakelijk kwaad, maar hebben dit niet als ambitiepunt. Momenteel staat brandveiligheid voor vluchtveiligheid. Toch is het van belang dat brandveiligheid serieuzer wordt genomen. Met de nieuwe wet ‘kwaliteitsborging voor het bouwen’ komt de aansprakelijkheid van nieuwbouw veel meer bij de aannemer te liggen. Het wordt dus van nóg groter belang dat bij het ontwerp de brandveiligheid van het gebouw goed geregeld is. Immers, bouwkundige brandveiligheid beslaat ongeveer een derde van het Bouwbesluit.

“Faay vindt het als bedrijf belangrijk mede zorg te dragen voor een veilige werk en woonomgeving.”

Brandveiligheid is een belangrijk thema waarop nooit bezuinigd mag worden. Het gaat immers om het welzijn van mensen. Faay maakt zich sterk voor brandwerende oplossingen en specialiseerde zich in prefab-wandsystemen en -plafondsystemen. De wanden die Faay produceert hebben een kern van vlas en vlas gaat bij brand verkolen, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dit vertraagd de brand aanzienlijk.

Preventief oogpunt

Faay handhaaft de (brand)veiligheid van bouwwerken door de producten veelvuldig testen. “Het bewaken van de brandveiligheid staat bij ons centraal. Door uitgebreide testen uit te voeren, zorgen we ervoor dat we altijd de juiste combinatie vinden.

Deze informatie is van onschatbare waarde. Deze tests voeren we niet zozeer projectgebonden uit, maar vanuit preventief oogpunt. We kijken of de onderdelen van andere producenten op onze producten aansluiten. We hebben inmiddels een dossier aangelegd waarin we inzichtelijk maken welke combinaties wel en niet werken. Zo weten we bijvoorbeeld precies welke manchetten het beste bij welke specifieke doorvoeringen bij welk van onze wandtypes passen. Ook hebben we scherp wanneer grafiet in een manchet gewenst is of juist niet.” Maar naast de brandveiligheid van producten is de mindset van gebouweigenaren minstens zo belangrijk. “Blijf gebouweigenaren wijzen op hun verantwoordelijkheid voor brandveiligheid en maak wet- en regelgeving strikter.”

Faay
www.faay.nl