Duurzaamheidskeurmerk voor woningen

Artikel delen

Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een duurzaamheidskeurmerk voor woningen ontwikkeld: het DGBC Woonmerk. Tijdens vastgoedbeurs PROVADA, die plaatsvindt op 5, 6 en 7 juni in Amsterdam RAI, wordt het keurmerk officieel gepresenteerd. Het DGBC Woonmerk is een laagdrempelige tool die de duurzaamheidsprestatie van een woning integraal beoordeelt.

Met het DGBC Woonmerk worden woningen gemeten op zeven verschillende duurzaamheidsonderwerpen. Voor de woning zelf wordt gelet op energiegebruik en water, materiaalgebruik en onderhoud, binnenklimaat en comfort en op toegankelijkheid. Voor de omgeving van de woning gelden criteria op het gebied van bereikbaarheid, veiligheid en leefomgeving. Directeur van DGBC Annemarie van Doorn: “Het DGBC Woonmerk geeft een volledig en integraal beeld van de duurzaamheidsprestatie van een woning. Dat biedt gerichte aanknopingspunten woningen te verduurzamen.”

Integraal keurmerk

DGBC heeft het DGBC Woonmerk ontwikkeld, met behulp van verschillende marktpartijen. VORM, a.s.r. Real Estate, VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam hebben zich al aangesloten als founding partner. DGBC introduceerde eerder al een meetinstrument voor de duurzaamheid van utiliteitsgebouwen: BREEAM-NL. Met dit instrument is al meer dan 8 miljoen vierkante meter vloeroppervlak verduurzaamd. Op deze principes van integrale duurzaamheid is ook het DGBC Woonmerk gebaseerd. Bestaande instrumenten voor woningen, zoals Woonkeur en het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn terug te vinden in het Woonmerk.

Voor professionals en consumenten

Het DGBC Woonmerk is in eerste instantie bedoeld voor de professionele markt. Partijen als beleggers, banken, woningcorporaties en ontwikkelaars kunnen het Woonmerk gebruiken als ze duurzame woningbouwprojecten willen realiseren of hun gebouwenvoorraad willen verduurzamen. In de nabije toekomst wordt het keurmerk ook geschikt gemaakt voor individuele woningbezitters.