Nieuwe fabriek voor verantwoord hout

Op 16 april opende de Finti-fabriek in Haaksbergen officieel haar deuren. Daarmee heeft Nederland de primeur van een fabriek waar naaldhout uit Scandinavische productiebossen wordt omgezet naar hardhout met betere eigenschappen dan tropisch hardhout. Daarmee ontstaan nieuwe perspectieven voor duurzame woningen en gebouwen die met hout meer uitstraling en comfort willen bieden. Finti wordt toegepast in kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding.

Door een thermische behandeling krijgt Finti-hout de levensduur van een huis, hoeft het pas na 12,5 jaar te worden overgeschilderd en heeft het een hoge isolatiewaarde van 0,095 Lambda (gemeten in een SHR test). Daarmee isoleert het tot wel >58% beter dan tropische houtsoorten. Roy Hofsté, DGA Finti BV: “Omdat Finti uit duurzaam beheerde en gecertificeerde Scandinavische productiebossen komt, kunnen we de tropische regenwouden en oerbossen voortaan met rust laten om onze huizen te bouwen of te renoveren. Momenteel wordt in Nederland nog slechts 45% duurzaam hout gebruikt (Bron: FSC). Naast de eerder genoemde voordelen is het de enige houtsoort die nu al voldoet aan alle mogelijke keurmerken, zoals KOMO, PEFS, FSC en politiekeurmerk Veilig Wonen)” Inmiddels is het product in patenten vastgelegd en is men bezig om het Cradle-to-Cradle te certificeren. Ook is Finti partner in het nieuwe Vihrea concept, een samenwerking van marktleiders om woningen en gebouwen zo natuur- en onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken met duurzame en innovatieve kozijnen, ramen en deuren die gebruik maken van chips, app en software.

MRI scanner.

Medische technologie

Het proces begint in de Finse productiebossen waar het vurenhout zorgvuldig wordt geselecteerd op een stamdiameter van minimaal 70 cm, voordat het wordt gekapt en verscheept naar Haaksbergen. In de Finti-fabriek wordt het hout met een speciaal procedé verwarmd en gekoeld, zodat de celstructuur veel hechter wordt en het hout zijn unieke eigenschappen krijgt. Met een speciale MRI-scanner worden de kleinste knoesten en scheuren gedetecteerd om deze vervolgens eruit te zagen. De goede stukken die zo overblijven worden verbonden door middel van vingerlassen en lamineren.
Van de energie, die nodig is voor het thermisch modificeren, wekt Finti meer dan 70% op uit restmaterialen, bijvoorbeeld uit schors en zaagafval. Zo ontstaat een zogenaamd ‘gesloten circuit’. Bovendien is de productie volledig vrij van gevaarlijke en milieubelastende zuren en andere chemische/schadelijke verduurzamingstoffen. Finti wordt momenteel al gedistribueerd door Houthandel Koninklijke Jongeneel en Heuvelman Hout.