Slimme regeltechniek: de Master/Master regeling om iedere ruimte apart te verwarmen en koelen

Artikel delen

Slimme regeltechniek: meer comfort, minder energie
Er zitten veel mogelijkheden in de intelligente alpha home regeltechniek die Nathan op de Nederlandse markt aanbiedt. Het uitgangspunt is de individuele ruimteregeling van warmte en koeling in (eengezins)woningen. Dit betekent dat iedere individuele bewoner voor iedere individuele ruimte de warmte en/of koelbehoefte zelf kan bepalen. Daarnaast biedt het systeem kansen voor de renovatiesector. Vaak is er daarbij discussie over een duurzame centrale installatie versus de individuele behoefte. Erwin Janssen, Hoofd Product Management bij Nathan in Duiven: “Met dit systeem kun je voldoen aan de individuele wensen, ongeacht het type gebouw. Dit geldt dus niet alleen voor woningen en appartementen, maar ook voor bedrijfsunits, kantoor/studenten- of seniorenkamers en dergelijke.”

In de ideale situatie is alpha home op z’n plek in een goed geïsoleerde nieuwbouw- of renovatiewoning, waar kan worden gekozen voor een alpha innotec warmtepomp. Janssen: “Omdat in die situatie het draadloze systeem optimaal tot zijn recht komt en daardoor de meeste energiezuinigheid kan leveren. Dit is het geval wanneer warmte van de ene naar de andere ruimte wordt overgeheveld, waardoor de warmtepomp minder warmte hoeft te leveren. Bijvoorbeeld als aan de zuidkant van de woning door zoninstraling de temperatuur hoger wordt dan aan de noordkant. Dan kan de warmte efficiënt worden verdeeld door bijvoorbeeld de alpha innotec warmtepomp en wordt de installatie zelfs een ‘transporteur van zonne-energie’ binnen de woning. Dit is bijvoorbeeld het geval als er in een ruimte een gashaard of houtkachel in werking is.

Echter, ook in geval van een (bestaande) cv-ketel kan met alpha home individuele warmte levering worden gerealiseerd. De ketel wordt dan aangestuurd door die specifieke ruimte via een maak-verbreekcontact. Daarmee is alpha home niet alleen efficiënt en energiezuinig, maar ook nog eens uiterst comfortabel te noemen.”

Plus in comfort

mobile and coffee in cafe

Janssen schetst het voorbeeld van het studerende kind dat vlak voor thuiskomst via de Android of IOS-gestuurde app, op smartphone of tablet, onderweg de temperatuur in de koude kamer kan verhogen. Of het later thuiskomen van het werk, waarbij de verwarming nog een tijdje op de spaarstand kan blijven staan. Al deze ad-hoc regelmogelijkheden kunnen op afstand of direct in de ruimte, in samenhang met de per ruimte in te stellen schakeltijden, plaatsvinden. “De bewoners kunnen hun persoonlijke voorkeursprogramma makkelijk instellen en dan wordt per ruimte de warmte/koeling geregeld. Daarbovenop is er nog een aantal speciale modules voor vakantie, een boost als je snel extra warmte wenst, voor tussentijds even afwezig zijn, een doorlopende verwarming als visite blijft hangen of je een feestje hebt, evenals een handmatige stand-by stand. Dankzij de regeltechniek heeft iedereen het in de woning zo warm of koel als men wil op een bepaald moment. Deze mate van individuele regeltechniek blijkt voor veel woonconsumenten een belangrijke plus voor hun comfort. Zeker omdat het ook nog eens energiezuiniger is.”

Het draadloze alpha home systeem bestaat primair uit een Gateway en Control Box. Die componenten staan via een router of via een maak-verbreekcontact in verbinding met de warmtepompregelaar of cv-ketel. Op de radiatoren in de woningen kunnen radiatoraandrijvingen worden geplaatst; een sensor/bedieningsknop die de warmtevraag radiografisch doorstuurt naar warmtepomp of ketel. Met een verloopaansluiting passen de nieuwe knoppen op bijna alle typen radiatorafsluiters. Voor vloerverwarming is er een speciale regelmodule met temperatuursensor. Extra sensoren kunnen de warmte-/koeling-vraag op gewenste plekken detecteren en het systeem activeren. Als het om een grotere woning of gebouw gaat, kan een ‘Repeater’ nodig zijn om het draadloze ‘Z-wave’ signaal te versterken. Op korte termijn zijn er extra modules beschikbaar, bijvoorbeeld een ruimtesensor met display bedieningsmogelijkheid om niet uitsluitend afhankelijk te zijn van de app maar ook radiografische schakelaars voor elektrische (bij)verwarming, alsook raamsensoren, zodat bij een openstaand raam de verwarming omlaag gaat. Janssen: “De warmtepomp of cv-ketel slaat alleen aan als er in een bepaalde ruimte een warmtevraag ontstaat. Je ziet natuurlijk de laatste jaren allerlei zogenoemde slimme thermostaten. Maar die hangen doorgaans centraal in de woonkamer. Pas als daar een warmtevraag ontstaat, kunnen de andere ruimtes mee worden verwarmd. Hier is dus nog sprake van een traditioneel Master/Slave systeem. Met het Master/Master systeem alpha home is iedere ruimte individueel in staat de gewenste temperatuur te regelen en de warmteopwekker aan te sturen. Dit noem ik pas echt intelligent.”

99 Ruimtes op 1 systeem

Terug naar die kansen voor de renovatiesector. Janssen: “Op het moment dat fors wordt geïnvesteerd in verduurzaming van woningen, compleet met zware isolatiemaatregelen en energiezuinige installatietechniek, zou het heel vreemd zijn als je niet meteen een hoger wooncomfort nastreeft middels dit systeem. Juist omdat het een plus in energiezuinigheid kan betekenen. Natuurlijk, het vergt een investering, maar je praat niet over megabedragen. En omdat er liefst 99 ruimtes op één systeem zijn aan te sluiten, zie ik persoonlijk veel mogelijkheden voor al die transformatieprojecten in bestaande utilitaire gebouwen met duurzame centrale installatievoorzieningen. Nieuwe gebruikers van dit bestaande pand kunnen zo hun warmte en koeling individueel in hun appartement of werkunit regelen. Met een speciale toegangscode kunnen de gebruikers uitsluitend de aan hen toegekende ruimtes aansturen. De beheerder heeft daarentegen toegang tot het complete systeem. Alpha home is met recht een intelligent en vooral kansrijk en comfortverhogend regeltechnieksysteem te noemen.”

Informatie: www.alpha-innotec.nl/alpha-home.html