Het nieuwe timmeren

Artikel delen

Ooit waren zagen, schaven en nagelen belangrijke vaardigheden voor een timmerman. Maar nieuwe bouwsystemen vinden hun weg naar de markt en het werken met hout is drastisch aan het veranderen. Geen schroeven en nagels meer nodig en de houten onderdelen worden pasklaar op de bouwplaats aangeleverd.

Tekst en illustratie: Ir. Marcel van Mierlo

Wiki House bouwsysteem

Een mooi voorbeeld is het open systeem van Wiki House. De constructie wordt gebouwd door multiplex of OSB passtukken uit platen van 18 mm dikte met elkaar te verbinden. Schroeven of spijkers zijn niet nodig. De spanten, klemmen en pennen en zelfs de hamers zijn uitgefreesd.

Wiki House

Vincent Muller van WikiHouseNl: “De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden door wiggen vastgeklemd. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel en ruimtelijk systeem.”

De elementen zijn nooit groter dan de afmeting van standaard plaatmateriaal [1220x2440x18mm] en altijd tilbaar door 1 of 2 personen. Spanten worden gevormd door de elementen onderling te koppelen met een S-verbinding of een zwaluwstaartverbinding, met het pen-gat principe worden dwarsverbindingen gemaakt, wiggen, C-tjes en spieën om delen op elkaar te klemmen.

Ook Fri:dom introduceert een modern houten bouwsysteem. Het systeem bestaat uit CNC – gefreesde houten bouwstenen, die zonder spijkers of schroeven in elkaar gezet kunnen worden. Met houten pennen en deuvels worden ze geborgd en blijven ze op hun plek zitten. ‘De unieke CNC wandopbouw, die volledig doorloopt tot in de vloer en dus enorme stevigheid in zichzelf heeft, kan worden gecompleteerd met of zonder opklap dak.’ vertelt de trotse Bernhard Hörl.

Fri:dom bouwsysteem

Het bouwpakket wordt opgebouwd uit gelamineerd hout met een zeer laag formaldehyde aandeel.  Al het hout dat wordt gebruikt is of FSC of PEFC gecertificeerd en komt uit Europese bossen. “Onze klanten kunnen er zelf voor kiezen om tweedehands bouwmaterialen te verwerken in de afwerkings-fase. Voor ons eigen huis zijn wij naar Oostenrijk gegaan om samen met de eigenaren hun huizen te slopen en tweedehands bouwmateriaal voor bijna niets mee te nemen naar Nederland.”

Evolutie van de timmerman

De nieuwe bouwsystemen willen door het aanleveren van CNC gefreesde onderdelen de moderne timmerman een handje helpen. En alle verbindingen zijn eenvoudig te maken. Het nieuwe timmeren is misschien wel voor iedereen bereikbaar…