fbpx

Aantal faillissementen in 2018 naar laagste niveau van deze eeuw

Artikel delen

13% minder faillissementen In de eerste helft van 2018 zijn er in Nederland 1829 bedrijven failliet gegaan, 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in geheel 2018 met 10% daalt naar het laagste niveau van deze eeuw.

Fors minder faillissementen in de bouw

In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet in de eerste zes maanden van het jaar. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw en de zakelijke dienstverlening, met respectievelijk 22% en 18%. Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie. Zo profiteert de bouw van de sterk groeiende woningmarkt en de daaruit voortkomende vraag naar nieuwbouw en verbouwingen. In de zakelijke dienstverlening zijn het vooral de uitzendbureaus die de vraag naar personeel zien stijgen.

Kaalslag in de zorg

Alleen in de detailhandel (+4%) en in de zorg (+15%) zijn in de eerste zes maanden van het jaar meer bedrijven failliet gegaan. Hoewel de zorgsector zowel in 2017 als in 2018 een krachtig herstel laat zien, kampt het nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks een toename van de binnenlandse consumentenbestedingen, structureel in zwaar weer.

10% minder faillissementen in 2018

ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2018 rond de 3.500 uitkomt, 10% lager in vergelijking met 2017. De daling is minder groot dan voorgaande jaren, toen het aantal faillissementen gemiddeld met 20% afnam. Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen zoals veranderend consumentengedrag, nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten.