Kent u uw gereedschap voldoende?

Artikel delen

U kent het wel: even snel gereedschap besteld via internet en u gaat er gelijk mee aan de slag. Of u koopt gereedschap bij uw leverancier, maar die heeft niet altijd voldoende kennis en tijd om u alles uit te leggen. Ach, wat geeft het: al doende leert men. “Wij zien dat met name de zzp’ers en kleine aannemers hierdoor vaak niet alle mogelijkheden van hun gereedschap benutten. Dat gaat ten koste van kwaliteit, veiligheid en efficiëntie. Mede daarom organiseren wij inloopdagen”, zegt Hans Bos, Trainer en Productspecialist bij Festool.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Hans Bos, Trainer en Productspecialist bij Festool, demonstreert de accu-pendelkapzaag HKC 55 Li-EB met geleiderail.

 

Overzicht van het Experience Centre in Veldhoven.

We spreken Hans Bos in het imposante t’ Techniekhuys in Veldhoven. Een belevingscentrum, waar diverse partijen op het snijvlak van educatie en arbeidsmarkt elkaar hebben gevonden. Het congrescentrum bevat maar liefst 14 volledig ingerichte zalen, een restaurant en expositieruimten voor evenementen, vergaderingen, scholingsactiviteiten en bedrijfsbijeenkomsten. Ook bevindt zich hier het ‘Nederlands Bouwmuseum’ en één van de drie Experience Centra van Festool. Naast Veldhoven zijn er locaties in Waddinxveen en Dalfsen. Niemand hoeft Hans nog uit te leggen hoe Festool gereedschap werkt, want hij heeft er al 35 jaar opzitten bij deze fabrikant, waarvan 22 jaar in de buitendienst. Geen wonder dat Hans ook het aanspreekpunt is bij de inloopdagen van Festool in Veldhoven.

Waarom inloopdagen?

Wat is het doel van de inloopdagen, die maandelijks in de drie Experience Centra van Festool worden georganiseerd? Hans Bos legt het uit: “Zzp’ers en kleine aannemers hebben het erg druk. Tijd om zich uitgebreid te verdiepen in het gereedschap is er daarom niet altijd. Maar dan heb je slechts een beperkt zicht op de mogelijkheden. Door inloopdagen te organiseren kunnen vakmensen zich volledig laten voorlichten over diverse gereedschappen van Festool. Je wilt toch het maximale halen uit je machine? Ook kan een inloopdag door een vakman of vakvrouw worden gebruikt om zich te oriënteren op de mogelijkheden van gereedschappen. Op basis daarvan kan dan een goede keuze worden gemaakt. ”

Meest gestelde vragen

Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens de inloopdagen? “Die gaan over het werken met afkortzagen, kantenlijmers en Domino-verbindingen, waarmee pen- en gatverbindingen zijn te maken”, zegt Hans direct. “Mensen willen dat ik de werking demonstreer. Vervolgens mogen ze zelf bijvoorbeeld een pen- en gatverbinding in kozijnen maken met onze DOMINO frezen. Maar dat geldt ook voor het kanten lijmen en gebruik van de afkortzaag. Voordeel is dat ze hier fouten mogen maken. Pakken we gewoon nieuw materiaal. Op de werkplek heb je die opties vaak niet.”
Veilig werken is eveneens een item. “Een juist gebruik van beschermkappen en spouwmessen bij handcirkelzagen vraagt nog steeds de aandacht. Maar ook de keuze van het goede zaagblad. Het zaagblad is namelijk zeer belangrijk voor de werking van de machine en het eindresultaat.” Hans Bos toont de geleide- en afkortrails, waar Festool om bekend staat. Met behulp van deze rails kan er eenvoudig, precies en veilig worden gezaagd of afgekort.

De accu-cirkelzagen worden geleverd met stofopvangzak. Hans leegt de zak na het maken van een paar zaagsneden. Zoveel houtstof komt er dus al vrij bij het maken van slechts enkele zaagsnedes.

Stofvrij werken

Over stofvrij werken komen ook veel vragen. “Maar men weet vaak niet dat stofvrij werken volgens de Arbeidsomstandighedenwetgeving verplicht is. Inspectie SZW kan een forse boete opleggen indien bij controle wordt geconstateerd dat er niet stofvrij wordt gewerkt”, zegt Hans Bos. Bij de bewerking van bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen en hout komen voor de mens schadelijke stoffen vrij. Vrijkomende stoffen zijn onder andere respirabel kwarts, houtstof (hardhout), lasrook, chroom, nikkel en mangaan. In eerste instantie moet het vrijkomen van deze stoffen worden voorkomen (bronbeleid), door bijvoorbeeld te kiezen voor kwartsvrije materialen. Pas als dit in alle redelijkheid niet wenselijk of niet mogelijk is mogen maatregelen worden getroffen, zoals het afzuigen van stof. Het laatste redmiddel is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Hans Bos loopt naar een CLEANTEC stofzuiger in de ruimte. “Wist je dat wij de enige zijn die de stofzuigers zelf ontwikkelen? Doordat wij de stofzuigers zelf ontwikkelen zijn ze optimaal afgestemd op onze gereedschappen.” Hij pakt een accuboorhamer met Bluetooth en drukt ook op de Bluetooth knop op de stofzuiger. Even zoeken en de accuboorhamer is gevonden. Hans start de boorhamer en direct start ook de stofzuiger. “Ideaal, want anders moet je telkens eerst de stofzuiger aanzetten. Na het stopzetten van de machine, zuigt de stofzuiger nog 15 seconden door om de slang stofvrij te krijgen. De slangdiameter neemt overigens toe naar de machine: bij deze van rond 27 naar rond 32 mm. Hierdoor ontstaat er onderdruk en creëer je extra zuigkracht. Bijzonder is ook dat statische elektriciteit in de afzuigslang via de voedingskabel wordt afgevoerd.”
“Weet je waar een groot bijkomend voordeel is te behalen met een goede stofafzuiging? Bij schuurmachines. Als je schuurt met stofafzuiging gaat het schuurpapier 2,5 keer zo lang mee, omdat er veel minder stof in het schuurpapier komt. Een schuurpapier kost al snel circa 0,75 euro. Voor een schilder die veel schuurpapier gebruikt kan dat tot een behoorlijke besparing leiden. Daarnaast kun je sneller en beter schuren. En moet je rode verflagen schuren: dan zuig je ook het schadelijke cadmium weg.”

De CLEANTEC stofzuiger heeft via Bluetooth contact met en accu-boorhamer. De stofzuiger start direct na het inschakelen van de boorhamer.

Accu-isolatiezaag ISC 240 Li-EB, voor het op maat zagen van isolatiematerialen zowel voor flexibele en drukvaste isolatiemateriaal eenvoudig op maat zijn te zagen.

18 V machines

De accumachines zijn de laatste jaren aan een onstuitbare opmars bezig. Door verbeterde accutechnologie zijn veel accumachines tegenwoordig net zo krachtig als de besnoerde varianten. “Accugereedschap is nog wel duurder dan besnoerd gereedschap, maar het voordeel is dat je geen last meer hebt van snoeren en geen nabijgelegen voedingspunt nodig hebt. De moderne accu’s gaan ook steeds langer mee en zijn steeds sneller te laden.”
Hans pakt als voorbeeld de accu-invalcirkelzaag TSC 55 Li REB. “Wij zijn de uitvinder van de invalcirkelzaag en die is er nu ook met 18 V accu. Althans: er zitten er twee op, dus beschik je over 36 V. Ook is deze op ons geleiderailsysteem te plaatsen. Een hier staat de accu-pendelkapzaag HKC 55 Li-EB met een 18 V Lithium-ion accu. Past eveneens op de geleiderail.”
Een bijzonderheid is de accu-isolatiezaag ISC 240 Li-EB, voor het op maat zagen van isolatiematerialen zowel voor flexibele en drukvaste isolatiematerialen. Verder zien we accu-klopboormachines, accu-boorhamers, accu-schroefboormachines, accu-schroefautomaten, accu-pendeldecoupeerzagen en accu-schuurmachines. “De meeste machines leveren we tegenwoordig ook met accu. Bijzonder is daarbij dat we de opladers hebben uitgerust met de nieuwe AIRSTREAM technologie. De nieuwe accu’s beschikken over een geïntegreerd koelkanaal, waardoor de afkoeltijd en dus het totale laadproces met 65% wordt verkort. Hierdoor zijn de accu’s sneller opnieuw te gebruiken.”

Service

Hans Bos wijst nog graag op de Festool SERVICE all-inclusive: “Ook heel bijzonder. Als je het Festool gereedschap na aankoop registreert kun je 36 maanden profiteren van een gratis reparatieservice, inclusief reserveonderdelen en slijtageonderdelen. En mocht een reserveonderdeel onverhoopt bij uitzondering niet meer verkrijgbaar zijn, dan krijg je ter vervanging gratis een nieuwe machine. Bij diefstal ontvang je tegen een eigen bijdrage van 100 euro ook een nieuwe vervangende machine. En tot en met 15 dagen na aankoop, wanneer je ontevreden bent en de machine retourneert bij je dealer, kun je het aankoopbedrag terugkrijgen.”


Inloopdagen Festool

De inloopdagen worden gehouden bij de drie Experience Centra in Waddinxveen, Veldhoven en Dalfsen. De inlooptijden zijn van 09.00 – 16.00 uur. Meldt u wel even aan via www.festool.nl. De data voor dit najaar zijn:

• 13 september, Dalfsen
• 14 september, Waddinxveen en Veldhoven*
• 28 september, Waddinxveen
• 5 oktober, Veldhoven*
• 19 oktober, Dalfsen
• 9 november, Waddinxveen