Lezerstest

Producten
Artikel delen

Floor maakt het

Een aantal maanden na Floor haar start is ze al een hit op Instagram: @floormaakthet. Een jonge vrouw (22) die laat zie hoe leuke meubels gemaakt worden, maar ook bezig is met verbouwingsprojecten. Ze test inmiddels ook af en toe elektrisch gereedschap van Festool. Onze nieuwsgierigheid was gewekt: wat zijn Floor haar ervaringen als jonge vrouw in de bouw, maar ook of de machines van Festool bevallen?

vakvrouw

Floor Doelman: “Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind. Het leukste vind ik de veelzijdigheid van het werk. Zo ben ik de ene dag bezig met interieurbouw en de volgende dag weer aan het verbouwen.”

Deze keer: diverse Festool machines

 

Tekst: ing. Frank de Groot

“Een jaar geleden studeerde ik af bij het Hout- en Meubilering College in Rotterdam. Dan denk je toch eerst aan een baan bij een meubelbedrijf. Maar als ze dan eerst vragen of je wel zware voorwerpen kan tillen en wat je dan doet met dat lange haar, dan ben ik er al klaar mee. Het gaat er toch om wat ik kan, niet dat ik een vrouw ben? Een vrouwelijke ondernemer zei tegen me: waarom begin je niet voor jezelf? Dat idee heb ik opgepakt en ben onder de naam ‘Floor maakt het’ als zelfstandig meubelmaker begonnen”, aldus Floor.
Floor is sinds haar start als ondernemer bezig met het maken van meubels, maar ook regelmatig te vinden op verbouwingsprojecten. “Ik werk ook samen met een man en vrouw – geen partners – die samen verbouwingsprojecten doen. Hier zijn we voornamelijk bezig met verbouwingsprojecten zoals het maken van dakkapellen, keukens, badkamers of een renovatie van een schuur.” Floor krijgt veel verschillende soorten reacties. Zo vraagt de een aan haar of het allemaal wel lukt met tillen en dit werk niet te zwaar is voor haar, terwijl de ander zijn of haar trots uitspreekt voor een vrouw in de bouw. Floor wil graag laten zien aan anderen dat een vrouw in de bouw normaal is. “De vragen als: kan je dit tillen, ben je niet bang om je nagels te breken et cetera, zijn allesbehalve nodig.”

Floor aan de slag met de Festool TSC 55 KEB accu-invalcirkelzaag.

boren

Boren en schroeven met de accu klopboormachine TPC 18.

Gereedschapkeuze

De jonge onderneemster werkt al vanaf het begin met de machines van Festool: “Die machines zijn zeer geschikt voor fijn en strak werk, zoals bij interieurbouwers en meubelmakers. Ik had al een excenterschuurmachine ROTEX RO 125 en een bovenfrees 0F 1010 van Festool. Voor die tijd had ik een goedkoper type schuurmachine, waardoor het heel lang duurde om een houtoppervlak goed geschuurd te krijgen. Met de schuurmachine van Festool, zijn de oude laklagen er zo af! Het kost veel minder tijd en kracht. De bovenfrees gebruik ik veel voor mooie profileringen en dergelijke. Ik gebruik de bovenfrees van Festool al meer dan vier jaar, maar volgens mij gaat hij wel tien jaar mee.”

Nieuwe machines Festool

De afgelopen maanden testte Floor voor haar Instagram-kanaal de TSC 55 KEB accu-invalcirkelzaag en de accu klopboormachine TPC 18 van Festool. Beide machines worden met 18 V Li-ion accu’s geleverd. Op de invalcirkelzaag is plaats voor één of twee accu’s. “Bijzonder aan de invalcirkelzaag is de KickbackStop. Als de zaag ergens vast dreigt te lopen dan stopt hij direct en gaat de rode ‘kickback’ led branden. De reactietijd is heel kort, dus dat werkt prima.”
Floor werkt met onder meer mdf, noten, eiken en ‘barnwood’ (gebruikt oud hout): “De invalzaag werkt perfect en geeft nagenoeg geen splintervorming, waardoor je mooie strakke zaagsneden krijgt.” De klopboormachine kwam van pas bij diverse boorwerkzaamheden in een stenen muur en bij het monteren van panlatten op een dak. “De klopboormachine werkt goed in hout en steen. De machine heeft ook de KickbackStop, die in werking treedt als de boor vastloopt.”

Probleemloos schuren met de Excenterschuurmachine ROTEX RO 125.

Ergonomie

Vooral de ergonomie en zuiverheid van werken van de machines van Festool bekoren Floor: “Ze liggen fijn in de hand en het is vooral prettig dat er geen snoer in de weg zit, vooral als je bijvoorbeeld op een dak bezig bent. De accumachines presteren inmiddels hetzelfde als de machines met een snoer, dus dan is de keuze snel gemaakt. Bovendien houden de accu’s het lang uit. Met mijn werk gebruik ik ze natuurlijk niet de hele dag, maar ik kan er dagenlang mee vooruit zonder opladen.”
De energieke Floor besluit: “Ik kan weinig kritiekpunten verzinnen bij de Festoolmachines. Ik werk er gewoon graag mee. Dat is belangrijk, want ik doe mijn werk omdat ik het leuk vind. Bestaande vooroordelen moet je gewoon negeren. De bouw en interieurbouw zijn ook heel geschikt voor vrouwen!”

Zie ik jou binnenkort als vrouw in de bouw?

BouwTotaal