Zaagtafel spaart de vingers

Artikel delen

Jaarlijks raken er ongeveer 4.000 mensen gewond bij het werken met cirkelzagen. Dat zijn zestien verwondingen per werkdag. Circa 26% van de ernstige ongevallen leidt zelfs tot arbeidsongeschiktheid (DGUV-statistiek ‘Arbeitsunfallgeschehen 2017’). Met de tafelcirkelzaag TKS 80 van Festool neemt het risico op ernstige zaagwonden af. Het zaagblad blokkeert onmiddellijk en slaat weg zodra er contact is met de huid.

Zodra de zaag de knakworst (vinger) raakt, klapt deze weg. De blauwe pijl laat de zeer kleine ‘verwonding’ zien na de vorige demonstratie.

Het beveiligingssysteem heeft zijn werk gedaan. De cilinder met explosiepoeder zorgt voor een zeer snelle uitslag van de cartridge tegen het zaagblad. Beiden moeten worden vervangen, maar dat is altijd nog beter dan een verloren vinger.

Om de werking te demonstreren wordt er een knakworst gebruikt. Een vinger kan ook, maar dan zal er wel een pleister nodig zijn om het wondje op de vinger te bedekken. Maar toch; dat is altijd nog tien keer beter dan een vinger te moeten missen. Zodra de cirkelzaag de knakworst toucheert klinkt er een luide knal en klapt de zaag razendsnel weg onder de zaagtafel. Het beveiligingsmechanisme wordt binnen 4 milliseconden geactiveerd. En dat is vier keer sneller dan de airbag van een auto zich ontvouwd.
Op het moment dat het zaagblad huid ‘voelt’ slaat een blok aluminium van onderaf in het zaagblad zodat het met een klap blokkeert. De enorme energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in een beweging die het zaagblad ook nog eens in een oogwenk naar beneden weg laat klappen. Het zaagblad en de cartridge met beveiligingsmechanisme zijn na de noodstop onbruikbaar geworden en moeten dus vervangen worden.

Hoe werkt het?

De vraag is natuurlijk hoe het systeem werkt. Detectie vindt plaats doordat het zaagblad een verandering van elektrische weerstand signaleert zodra huid, zoals van een vinger, het zaagblad raakt. Het blad staat namelijk continu onder een lichte spanning. Huid en spieren geleiden veel beter elektriciteit dan hout. Zodra de sensor registreert dat de weerstand plotseling afneemt, schakelt het beveiligingsmechanisme in werking. Bij gebruik van bijvoorbeeld aluminium of nat hout is het systeem ook uit te schakelen.

Festool
www.festool.nl/sawstop en www.youtube.com/watch?v=yAdWAgtM220