Corporaties denken circulair
Verplaatsbare woningen zijn in opkomst door de groeiende vraag naar kleine, flexibele en kwalitatief goede huisvesting. De vraag is divers: arbeidsmigranten, dak- en thuislozen, maar ook mensen, die aan het scheiden zijn, hebben behoefte aan flexibele huisvesting. En wat te denken van al die mantelzorgers, expats, verhuizers en mensen die wachten op hun nieuwbouwwoning.
Tekst & Illustratie: Marcel van Mierlo
Een verplaatsbare woning kan net zo lang worden geëxploiteerd als een traditioneel gebouwde woning, maar kan als dat nodig is ook opnieuw worden ingezet op een andere locatie. Dat is een mooie vorm van hergebruik en maakt de woning in hoge mate circulair. In 2017 werden al ruim 1.200 verplaatsbare woningen gebouwd: 6% van de totale productie van sociale huurwoningen. Een groot deel daarvan is verhuurd aan spoedzoekers, zoals statushouders en starters.
Expertisecentrum Flexwonen ziet de markt groeien : “Anno 2018 zijn circulaire, verplaatsbare woningen qua comfort en kwaliteit een volwaardig alternatief voor reguliere woningen en daarmee interessant voor een brede doelgroep. Ook al zal de behoefte aan huisvesting voor statushouders afnemen, de vraag naar kleine en betaalbare woningen blijft groot.” Bij bouwers, opdrachtgevers, financiers en gemeenten groeit de interesse om te investeren in verplaatsbare woningen, omdat de woningen de flexibiliteit bieden die aansluit bij het woningbeleid van veel steden. Uiteraard is de duurzaamheid een extra plus.
“Daarnaast kan flexibel wonen een oplossing zijn voor de oververhitte woningmarkt,” concludeert René de Heer, wethouder in Zwolle: “Bij goede scenarioplanning hoort schaalbaarheid, en dat is wat verplaatsbare woningen bieden.”
Bron: duurzaam gebouwd