Aanbod beperkt de groei

Artikel delen

Groei aantal bouwvergunningen stokt en personeels- en materiaaltekorten

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen groeide in de eerste 8 maanden van 2018 niet meer waardoor de groei van de bouwproductie onder druk staat. De hoge groei van de afgelopen jaren zorgt bovendien voor druk op de productiecapaciteit. Er zijn flinke personeelstekorten en de levertijden van bouwmaterialen lopen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. In september 2018 gaf 35% van de bouwbedrijven aan dat de werkzaamheden werden belemmerd door personele problemen en 21% gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

Maar de groei in de bouw zet door

In de eerste helft van 2018 groeide de bouwproductie met bijna 8%. De verwachting is dat de bouwproductie verder toeneemt maar door de hierboven genoemde capaciteitsproblemen wel op een lager niveau. In de woningbouw zijn daardoor de dubbelcijferige groeicijfers voorbij. In de utiliteitsbouw en de infrasector trekt de vraag wel aan. Daar is de groei de afgelopen jaren minder uitbundig geweest en zijn er minder capaciteitsproblemen. De totale productietoename wordt zo in 2018 breder gedragen en komt naar verwachting op ongeveer hetzelfde niveau uit (6,5%) als in 2017.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante