Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test isolatiezaag

Frans Mulders van Bouwmensen Limburg in Beek testte de Festool isolatiezaag ISC 240. Die kwam goed van pas, want bij de bouw van een tiny house moesten houtvezel isolatieplaten zowel in de breedte als de dikte worden doorgezaagd. “Dat is met een mes of handzaag bijna geen doen. Met de Festool isolatiezaag ging dat echter prima”, aldus een tevreden Mulders.

Frans Mulders aan de slag met de Festool isolatiezaag ISC 240.

Tekst: ing. Frank de Groot

Bij Bouwmensen Limburg wordt momenteel een tiny house gebouwd door de leerlingen. Duurzaamheid staat voorop, dus de kleine woning wordt voorzien van onder meer zonnepanelen, warmtepomp en palletkachel. Er is tevens gekozen voor de milieuverantwoorde houtvezelisolatieplaten van Cutex. “Een mooi isolatiemateriaal, maar lastig te snijden. Toen ik de oproep in de nieuwsbrief van BouwTotaal zag staan om de isolatiezaag te testen, heb ik me gelijk aangemeld”, aldus Frans Mulders, instructeur werkplaats bij Bouwmensen Limburg. De instructeur is een echte Festool-fan: “We hebben hier heel veel gereedschap van Festool. Prachtig gereedschap, met een hoge nauwkeurigheid.”

Testresultaten

De toegepaste isolatieplaten hadden afmetingen van 570 x 1350 mm en een dikte van 140 mm. “Maar de architect heeft gekozen voor een houtskeletbouwachtige opbouw, met regelwerk van 70 mm. We hebben de platen daarom in dikte moeten halveren. Dat is met een mes of handzaag bijna niet te doen. De zaagdiepte is 240 of 350 mm. Met het langste zaagblad hebben we de platen aan beide zijden ingezaagd en dat ging prima. Probleem was alleen dat er aan het eind van de zaagbladhouder twee sleuven en een haakje zitten. Dat haakje blijft dan hangen in het isolatiemateriaal. We hebben dat haakje uiteindelijk verwijderd, waarna het verder prima ging.”
Het op de juiste breedte- en lengtemaat zagen van de isolatieplaten ging ook probleemloos: “Je kunt kaarsrechte zaagsneden maken, waardoor de isolatie perfect tussen de houten regels past.” Ook het zagen van hardschuim isolatieplaten gaat prima, heeft Mulders ontdekt: “Er was hier een student gevelisolatie en die had EPS-isolatieplaten bij zich. Die hebben we eveneens gezaagd en dat ging prima.”

Bediening

De instructeur vindt het prettig dat er een dubbelklik-beveiligingsfunctie op de aan-/uitschakelaar van isolatiezaag zit: “Je moet twee keer klikken om de machine aan te zetten. Dat voorkomt dat je per ongeluk de zaag activeert. Een hele goede veiligheidsvoorziening! Prettig is verder dat er aan beide zijden een schakelaar zit, waardoor de machine zowel voor links- als rechtshandigen te gebruiken is.”
Het verwisselen van de zaagbladen vraagt wel enige oefening: “Je moet eerst even rustig kijken hoe dat werkt. Maar als je het weet, gaat dat prima. Wel vind ik de vergrendelingsbeugel voor het vastzetten van het zaagblad wat krap zitten, omdat de geleidezool er kort onder zit. Daardoor kun je er wat minder makkelijk bij met je vingers. De accu’s gaan verder lang mee. Ik heb ze tijdens de testdagen maar één keer hoeven wisselen. De zaag ligt verder goed in de hand, maar dat zijn we wel gewend van Festool.”
Tot slot is ook de afzuiging gebruikt: “Het aansluiten op de stofzuiger is geen probleem, zoals ook het gebruik. De slang gaat in een bocht omhoog en belemmert niet het zicht op de zaag. Afzuigen zelf gaat ook goed, maar dit is wel afhankelijk van de kracht van de stofzuiger. Wij als Bouwmensen hebben de ISC 240 als een prettige en stabiele machine ervaren en zijn ervan overtuigd dat deze zal bijdragen aan het op een juiste manier verwerken van diverse isolatiematerialen.”

[BT.12.18.Festool.Test.2, 3 en 4.jpg]


Technische details accu-isolatiezaag ISC 240

Met de nieuwe 18 V accu-isolatiezaag ISC 240 van Festool kunt u snel en precies isolatiemateriaal op maat zagen. Omdat het bijgeleverde zaaggarnituur (zaagblad en vaste geleiding) gewelfd is, is deze ideaal voor flexibele isolatiematerialen, zoals minerale wol en natuurvezels. Het zaaggarnituur met om en om vertanding (los verkrijgbaar) is bovendien geschikt voor PUR/EPS/XPS-isolatiematerialen. Met geleiderail en hoekaanslag zijn ook repeterende sneden kaarsrecht en hoeknauwkeurig. Beide zaagbladen zijn er in twee lengten: 240 en 350 millimeter en via het snelwisselsysteem zijn deze gemakkelijk zonder gereedschap te wisselen.
Via een afzuigadapter kan ook een stofzuiger eenvoudig worden aangesloten voor schoon en gezond werken. Met een 5,2 Ah Bluetooth-accupack start de stofzuiger bij het inschakelen automatisch (als er een Bluetooth-module op de stofzuiger is aangesloten). De koolborstelloze EC-TEC motor met 18V Li-ion accu zorgt voor een duurzaam vermogen en hoge doortrekkracht – zelfs bij materiaaldiktes tot 350 mm.


 

BouwTotaal