Luchtdicht met vloeibaar rubber

Artikel delen

Een gebouw luchtdicht maken met een rubberachtige coating: het ligt misschien niet voor de hand, maar Cantex Lucht- & Waterdicht Bouwen B.V. uit Berlicum bewijst dat het werkt. En de vraag hiernaar trekt snel aan, dankzij de door Cantex zelf ontwikkelde applicatiemethodes en materialen.

Het gaat om LDR-100, een aangepaste variant vloeibaar rubber, specifiek geschikt voor het luchtdicht bouwen. Hiermee zijn zelfs grote scheuren en naden van meer dan 4 cm – eventueel in combinatie met Geotex of p/u band – lucht- en waterdicht te maken. De toepassingen zijn divers, zoals funderingen, vloeren, kozijnaansluitingen, muurplaat-aansluitingen, dilatatievoegen en dakdoorvoeren.

De meerwaarde van Cantex is dat het niet bij een product alleen blijft, vertelt directeur Eldert Jan van Herk van Cantex Rubber. “Wij maken de bouwschil luchtdicht voor de aannemer. Daarbij maken wij gebruik van applicatiemethodes en materialen die wij zelf ontwikkelen. Eén partij, één aanspreekpunt voor materiaal en applicatie, en dat is bijzonder handig voor de aannemer.”Die expertise is belangrijk omdat de eisen voor luchtdoorlatendheid, aangeduid met qv10, steeds strenger worden. “Dat betekent bij nieuwbouw dat aannemers dit tijdens de bouw goed moeten testen door middel van een blowerdoortest. Dan blijkt dat er nog veel kieren openstaan. Daar kunnen wij als specialisten bij helpen.”

In de planningsfase wordt Cantex vaak al gevraagd advies te geven over het luchtdicht maken van het gebouw. “Tijdens de bouw komen wij in actie net voordat de dekvloeren dan wel de stucadoor aan de slag gaan. Dat is het moment om het gebouw geheel luchtdicht te krijgen. Daarna houden we nog wel een oogje in het zeil, omdat na deze fase andere professionals zoals installateurs, in de bouwschil kunnen boren. Dan geven we daarover advies.”

Cantex Lucht- & Waterdicht Bouwen B.V.
www.cantex.nl