Nog weinig industrialisatie in de bouw

Artikel delen

De bouw maakt de laatste jaren een inhaalslag op het gebied van digitalisering. Mede daardoor is de productiviteit in de bouw harder gegroeid dan in geheel Nederland. Vooral innovatie in digitalisering zorgt voor efficiencyslagen. Industrialisatie van het bouwproces blijft echter nog achter.

Bouw heeft relatief weinig machines en installaties

Om het bouwproces te industrialiseren zijn machines en ander materieel nodig. Uit de figuur blijkt dat de bouw nog weinig van deze kapitaalgoederen op de balans heeft staan in vergelijking met de industrie. Een gemiddeld bouwbedrijf heeft ongeveer €10.800 aan waarde van machines en installaties voor iedere werkzame persoon, in de industrie is dit met ongeveer €112.000 10(!) keer zoveel. Industrialisatie van het bouwproces is dus nog steeds beperkt.

Robotica & 3D printen bieden kansen maar andere bottlenecks blijven bestaan

Robotica & 3D printen bieden deels een kans voor industrialisering in de bouw omdat daarmee de gevraagde mass customisation mogelijk is. Prefab stimuleert ook het gebruik van robots. In de fabriek is het eenvoudiger robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats bij wisselende omstandigheden. Bouwbedrijven hebben echter een zeer hoge mate van flexibiliteit nodig. Zij moeten iedere keer op een andere locatie iets anders bouwen. Dit gebeurt in een volatiele markt waar ze snel op en af moeten schalen. Logisch dat veel bouwbedrijven kiezen om niet te investeren in machines die zwaar op de vaste lasten drukken en bovendien vaak maar één soort taak kunnen uitvoeren.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante