10 jaar glaswol en minerale wol die niet prikken

Artikel delen

Sinds 10 jaar hoeven glas- en minerale wol niet meer te prikken. Dit is te danken aan ECOSE® Technology, een volledig biobased, dus milieuvriendelijk, bindmiddel waarmee Knauf Insulation deze isolatiematerialen sinds 2009 produceert. Aannemers, houtskeletbouwers, afwerkings- en klusbedrijven werken er graag mee.

Medewerker UNG Houtconstructies bezig met Knauf-isolatiemateriaal op basis van Ecose® Technology

Linex Prefab Daksystemen: “Ik vind het fijn om met de producten van Knauf te werken omdat het niet prikt en ik heb geen handschoenen nodig. Het werkt stofvrij, het is reukloos en het irriteert niet…..”

 

A & T Prefab: “De voordelen van het werken met Knauf zijn onder andere dat het minder stof afgeeft in de lucht, het snijdt gemakkelijk. De isolatiewaarden zijn bijzonder goed. Met een dunne isolatiedeken wordt toch een hoge isolatiewaarde gehaald. En het allergrootste voordeel is dat het minder irriteert op de huis.”

Dit is slechts een greep uit alle positieve reacties die Knauf Insulation van klanten krijgt. Of het nu om minerale of glaswol gaat, dankzij het bindmiddel met de duurzame Ecose® Technology is een optimaal isolatiemateriaal ontwikkeld dat steeds meer bedrijven naar volle tevredenheid toepassen.

Jubileum

Inmiddels bestaat dit bindmiddel 10 jaar. In 2009 heeft Knauf Insulation Ecose® Technology geïntroduceerd, en sindsdien gebruikt de onderneming dit unieke natuurlijke bindmiddel voor het produceren van al haar glaswol en minerale wol. Deze Knauf-isolatiematerialen worden inmiddels op veel plaatsen succesvol toegepast. In zowel nieuwbouw- als renovatie- en transformatieprojecten worden ze gebruikt voor het isoleren van onder meer plafonds, binnenwanden en daken.

Otto van Olphen, directeur UNG Houtconstructies.

Goed voor mens…

We zien dat veel verwerkers die dagelijks met gewoon isolatiemateriaal werken, dat niet altijd prettig vinden. Zeker in een tijd waarin het werven van nieuwe collega’s lastig is, zijn bedrijven die werken met gebruiksvriendelijke materialen in het voordeel. Isolatiemateriaal dat met de Ecose® Technology is samengesteld, is zo’n materiaal.

Otto van Olphen, eigenaar van UNG Houtconstructies in Leeuwarden, is bijzonder tevreden over het isolatiemateriaal van Knauf met het Ecose® bindmiddel: ”Wij gebruiken in de houtskeletbouw al 5 jaar Naturoll glaswol van Knauf. Waarom ik altijd voor Knauf Insulation kies heeft onder meer te maken met de hoogwaardige kwaliteit en de stabiliteit van het product. Bij Naturoll weet ik zeker dat de kwaliteit altijd hetzelfde is.”

Amper stof, stinkt niet

Ook zijn medewerkers zijn enthousiast over de bruingekleurde glaswol van Knauf Insulation. Zij vinden het andere – gele – materiaal jeuken en veel chemischer dan Naturoll, dat helemaal van natuurlijke materialen gemaakt is. Dit product is voelbaar zachter dan andere isolatieproducten. Het geeft amper stof af, stinkt niet, en is licht in gewicht. De minerale glaswol is bovendien extra prettig om te verwerken omdat het bij het snijden niet irriteert aan de handen of de huid. “Omdat ik de gezondheid van mijn medewerkers én duurzaamheid hoog in het vaandel heb, blijf ik dit product gebruiken”, zegt Van Olphen vol overtuiging.

Prefab houtbouwen heeft de toekomst.

… en milieu

Met de komst van de nieuwe BENG-norm (bijna energieneutrale gebouwen) zorgt Nederland er al voor dat er zo energiezuinig mogelijk wordt gebouwd. De duurzame Knauf-isolatiematerialen op basis van Ecose® Technology spelen daar volledig op in. Ze zorgen niet alleen voor een hoogwaardige isolatie, ze bevatten eveneens een krachtig natuurlijk bindmiddel voor glaswol en minerale wol.

Een bindmiddel zonder formaldehyde, zonder fenol, zonder kleurstoffen en zonder acryl of andere chemische toevoegingen. Knauf gebruikt plantaardige grondstoffen die de schadelijke petrochemische grondstoffen vervangen. Daar komt bij dat het produceren van isolatiemateriaal met Ecose® Technology zeker 70% minder energie kost dan de productie van glas- en minerale wol met bindmiddelen op basis van formaldehyde. Dit alles maakt het unieke natuurlijke bindmiddel bijzonder duurzaam. Wat onder meer te merken is aan de hoge BREEAM-NL-score die bedrijven kunnen behalen wanneer ze Knauf-isolatiemateriaal toepassen. De innovatieve Ecose®-producten scoren bijzonder goed in de categorie ‘gezondheid’. Vooral door het realiseren van een hoog thermisch comfort, een uitstekende akoestiek en een goede en gezonde binnenluchtkwaliteit. Voor dit laatste is aan de Ecose®-producten daarom eveneens het Eurofins Gold Certificaat toegekend. Tot slot voldoen ze ook nog eens aan de hoogste brandklasse (Euroklasse A1).

Kortom, isolatiemateriaal met Ecose® Technology kent enorm veel voordelen. Niet alleen voor de verwerker en eindgebruiker van een gebouw, maar ook voor het milieu. Je kunt het wel een van de grootste vernieuwingen in de isolatiebranche van de afgelopen 20 jaar noemen!